nieuws

Wedstrijdje fluiten of bardienst: leden van Sportclub Enschede moeten voortaan verplicht helpen

Archieffoto
Archieffoto
Sportclub Enschede gaat ouders en spelers ouder dan twaalf jaar verplichten vrijwilligerswerk te doen. De club hoopt daarmee een oplossing te vinden voor het nijpende tekort aan vrijwilligers, waar veel clubs mee kampen.Â
"De laatste jaren zijn voetbalkampen- en toernooien niet doorgegaan door het tekort aan vrijwilligers, terwijl dat activiteiten zijn die we onze leden dolgraag bieden", zegt clubvoorzitter Kolkman. 
"Maar het komt ook voor dat trainingen niet gegeven kunnen worden, of dat wedstrijden uitgesteld moeten worden door ontbreken van trainers of scheidsrechters."

Vacaturebank voor taakjes

De club wil daarom dat leden per seizoen twintig uur vrijwilligerswerk gaan doen. Ze zijn daarover per brief en e-mail geïnformeerd. Op de website van de vereniging is een vacaturebank geopend waar spelers of ouders zich kunnen opgeven. 
Het gaat dan om taakjes zoals teamleider of gastheer- of vrouw. Maar ook EHBO'ers en klusjesmannen. Van die taken wordt ook een rooster gemaakt zodat duidelijk is wie wanneer verantwoordelijk is voor de kantine, de accommodatie of bijvoorbeeld technische zaken. 

Toeslag

Mensen die niet meedoen aan het vrijwilligers werk zullen benaderd worden om te zoeken naar een oplossing.
Wie wel kan werken, maar gewoon niet wil, zal dan bijvoorbeeld een toeslag moeten gaan betalen. 

Saamhorigheid

De club is niet bang dat de nieuwe regels spelers zal doen weglopen. "Nu is er toch een beetje een tweedeling tussen de mensen die veel vrijwilligerswerk doen en de rest die vooral moppert als dingen niet goed voor elkaar zijn."
"Doordat iedereen zijn steentje bijdraagt komt niet alleen alles beter voor elkaar, maar het zal ook de binding met de club versterken." Sportclub Enschede is niet de eerste voetbalvereniging in Nederland die het vrijwilligerswerk gaat verplichten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.