nieuws

Pluimveehouder Schukkert uit Sibculo reageert nuchter op vogelgriep in Biddinghuizen

Nuchtere reactie op uitbraak vogelgriep in Biddinghuizen
Nuchtere reactie op uitbraak vogelgriep in Biddinghuizen
Pluimveehouder Herman Schukkert uit Sibculo reageert nuchter op de uitbraak van vogelgriep bij een eendenbedrijf in Biddinghuizen. "Ik ben natuurlijk wel geschrokken, maar als het komt, dan komt het."
Vrijdag werden bij een bedrijf in de provincie Flevoland ongeveer vijfhonderd dode eenden aangetroffen. Onderzoekers uit Wageningen hebben vandaag laten weten dat het gaat om de besmettelijke H5N8-variant op het vleeseendenbedrijf. In totaal worden 180.000 eenden afgemaakt.
Sinds enkele weken zijn al extra maatregelen genomen nadat vogelgriep elders in Europa was geconstateerd. Zo is sprake van een ophokplicht voor al het pluimvee in Nederland.

Niet anders dan enkele weken geleden

Voor Schukkert is het niet anders dan enkele weken geleden, toen de vogelgriep nog niet in Nederland was. "We doen wat we kunnen. Mijn vrouw, mijn zoon en ik zijn de enigen die de kippenstal in mogen. We ontsmetten onze laarzen, hebben speciale overals aan. We proberen ervoor te zorgen dat er geen ratten of muizen naar binnen komen. Maar als het dan toch gebeurt, dan gebeurt het."

'Hopen dat het hier bij blijft'

De pluimveehouder uit Sibculo ligt er nog niet van wakker. "Ik droom niet over vrachtwagens op mijn erf, waar 30.000 vergaste kippen in verdwijnen. Ik droom sowieso al niet veel, maar dan over leuke dingen. We moeten gewoon maar hopen dat het hier bij blijft."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.