nieuws

Koud? Vannacht wordt het nog kouder!

Wie met de auto gaat, moet krabben. Op de fiets kun je vanochtend niet zonder handschoenen. Maar het wordt nog kouder: de nacht van maandag op dinsdag gaat mogelijk 'recordkoud' verlopen, meldt MeteoGroup vanochtend.
De laagste novembertemperatuur gemeten in deze eeuw was -8,3 graden in Eelde op 27 november 2010. MeteoGroup verwacht dat het in de nacht naar dinsdag in het binnenland lokaal nog iets kouder kan worden. Dat zou zomaar in het oosten van het land kunnen gebeuren.

Oorzaak

Een hogedrukgebied ligt pal boven Nederland en er waait een noordoostelijke wind. Zo stroomt koude en ook zeer droge lucht binnen. Kraakheldere nachten en stralend zonnige dagen zijn het resultaat.
Vanmiddag wordt het rond 4 graden. Komende nacht wordt het ijskoud met minimumtemperaturen tussen -8 graden in het oosten en noordoosten en rond -3 graden aan de kust. Morgenmiddag wordt het slechts 2 of 3 graden maximaal.

Record?

Mocht het ergens in Nederland kouder worden dan -8,3 graden, dan wordt het kouderecord van november voor deze eeuw verbroken. In de vorige eeuw is het nog een stuk kouder geweest. Zo was er in 1921 twee dagen op rij sprake van -15 graden eind november in De Bilt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.