nieuws

Zwolse goudhandelaar hoort celstraf tegen zich eisen voor witwassen

Rechtspraak
Rechtspraak
Als het aan de officier van justitie ligt, dan krijgt een 53-jarige goudhandelaar uit Zwolle een celstraf van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De man stond vandaag voor de rechter in Almelo.
De man wordt verdacht van witwassen van crimineel geld, belastingontduiking en het niet bijhouden van een bedrijfsadministratie. Hij stond bekend in de criminele wereld als een opkoper die geen vragen stelde, discreet was en altijd klaar stond om goud in te kopen, aldus de officier van justitie.

'Drie miljoen euro wit gewassen'

De 53-jarige Zwollenaar zou tussen 2012 en 2014 voor meer dan drie miljoen euro goud hebben doorverkocht aan een aantal bedrijven. Dat zou blijken uit de administratie van handelaren, waar de Zwollenaar zijn goud aan doorverkocht. De officier van justitie zei dat ze wel twijfelde aan het eindbedrag; "Maar je komt toch echt wel aan een bedrag van een miljoen euro."
Het onderzoek naar de goudhandelaar werd opgestart, toen zijn naam in diverse strafzaken viel als opkoper van gestolen sieraden. Zo noemden de overvallers van een juwelier in Staphorst in 2012 zijn naam als opkoper van de buit.
Ze gingen bewust naar hem toe omdat hij geen vragen stelde, verklaarden ze bij de politie. "Meneer kun je zien als een facilitator van criminelen," zo omschreef de officier van justitie de Zwolse goudhandelaar.

'Veel minder'

Volgens de goudhandelaar klopt het niet dat hij tussen 2012 en 2014 voor meer dan drie miljoen euro aan goud verkocht. Het ging om veel minder, een euro of 10.000 per maand. En daar maakte hij dan zo'n achthonderd euro winst mee per maand. Dat gaf hij niet op bij de belastingdienst, erkende de Zwollenaar.
De belastingdienst maakte een berekening en concludeerden dat het voordeel van de belastingfraude rond de 96.000 euro lag. Volgens de officier van justitie komt hij goed weg met dat bedrag; de belastingdienst volgde het verhaal van de man. Als de bedragen uit het dossier waren gevolgd, dan was de uitkomst anders geweest.

'Neergeschoten bij overval'

De goudhandelaar werd in 2013 overvallen in zijn woning aan de Vincent Lübeckstraat in Zwolle. Bij die overval raakte hij gewond toen hij door een van de overvallers in zijn been werd geschoten.
Voor die overval werd een 27-jarige man uit Lunteren veroordeeld tot vijf jaar cel. Het was niet de eerste keer dat de man thuis werd overvallen. De man zegt dat hij gestopt is met de handel in goud vanuit zijn woning.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.