nieuws

Staphorst laat rol oud-wethouder Jan Talen in afvalconflict onderzoeken

De gemeente Staphorst laat onderzoek doen naar de rol van oud-wethouder en huidig raadslid Jan Talen in het conflict dat recycleondernemer Albert Talen (geen familie) heeft met de gemeente.
Het gaat om een verkenning door een onafhankelijk bureau om te bekijken of er daadwerkelijk een onderzoek naar de integriteit van de oud-wethouder in deze zaak zinvol is. Dat bevestigt de gemeente Staphorst.
Recycleondernemer Albert Talen heeft al jaren ruzie met de gemeente over een grondruil. De gemeente wilde in 2012 de doodlopende Westerparallelweg doortrekken, maar had daarvoor een perceel van Talen nodig. Er kwam een grondruil. De gemeente kreeg het stuk grond voor de weg en Talen mocht een belendend perceel in gebruik nemen. 

Geen vergunning voor Talen om grond te gebruiken

De gemeente zou de ondernemer helpen een provinciale vergunning te krijgen voor zijn nieuwe perceel. Dat liep mis. Volgens Talen leverde Staphorst half werk. Hij kreeg geen provinciale vergunning en zat met een stuk grond waar hij niks mee kon, terwijl de nieuwe weg er al lag. De gemeente ziet de kwestie anders. 

Westerparallelweg als dumpplek voor afval

Omdat Talen het nieuwe perceel niet kon gebruiken, een deel van zijn bedrijf kwijt was voor de weg en hij nergens naartoe kan met zijn afval, gooide hij de Westerparallelweg vorig jaar tot drie keer toe vol met afval. Volgens de ondernemer verwees de provincie hem naar de weg als plek waar zijn afval kwijt kon. De gemeente stelde zich op het standpunt dat het een openbare weg betrof. De bestuursrechter buigt zich hier momenteel over.

Jan Talen fungeerde als waarnemer

In het dossier en tijdens rechtszaken komt de naam van Jan Talen ter sprake. Hij was als wethouder in 2012 bij de ruil betrokken, maar ook als raadslid voor Liberaal Netwerk, de partij die hij na de verkiezingen van 2014 oprichtte, bemoeide hij zich met de zaak. Zo was hij eind vorig jaar samen met recycleondernemer Albert Talen op het provinciehuis te vinden om gesprekken bij te wonen over de kwestie. "Als waarnemer", zegt raadslid Jan Talen. Dit leidde echter tot grote opschudding in de lokale politiek.
Jan Talen vindt het prima dat hij het onderwerp is van een onderzoek. "Er gaan geen beerputten open, want die zijn er niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.