nieuws

Ruim duizend banen weg bij COA, gevolgen voor Overijssel nog onbekend

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)
Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verdwijnen ongeveer 1200 banen. Bij de organisatie werken bijna 4000 mensen. Dat aantal moet landelijk met ongeveer dertig procent worden teruggebracht, meldt het COA vandaag.
Komende week neemt het COA al de eerste maatregelen die moeten leiden tot minder personeelsleden. De gevolgen voor COA-medewerkers in de provincie Overijssel zijn nog niet bekend.

Minder instroom, minder banen

Er verdwijnen banen bij het COA, omdat de instroom van asielzoekers in 2016 fors lager is dan verwacht. Eerder dit jaar is al besloten om te stoppen met noodopvang van asielzoekers. Er ging daarnaast een streep door een aantal nieuw te bouwen asielzoekerscentra, waaronder onder meer die in Enschede, Zwolle en Raalte.
Volgens COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker is bijsturing is nu noodzakelijk. "Daar hoort bij dat wij het aantal medewerkers weer in lijn moeten brengen met het aantal mensen dat wij opvangen."
Volgens Bakker wordt vooral personeel met een tijdelijk contract geraakt door de maatregelen. "Het gaat niet alleen om opvangpersoneel, maar ook om staf en management", aldus Bakker.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.