nieuws

10 vragen over de rubber korrels in de kunstgrasvelden

Rubber korrels op kunstgrasvelden
Rubber korrels op kunstgrasvelden
Is kunstgras nou veilig om op de voetballen, of niet? Het antwoord op die vraag is, ook na het onderzoek van RTV Oost, niet makkelijk te beantwoorden. De belangrijkste vragen over het kunstgras, staan hieronder.

1. Waarom wordt er nu pas onderzoek gedaan naar rubber op kunstgrasvelden?

Dat komt omdat er veel vragen zijn ontstaan naar aanleiding van een TV-uitzending van Zembla. Daarin werd gesteld dat geregeld gebruik van kunstgrasvelden zou kunnen leiden tot kanker. Omdat de link tussen deze twee nooit eerder is gelegd, barstte de bom. Nu vallen alle betrokken partijen over elkaar heen. De rijksoverheid zette het RIVM aan het werk en de autobandenbranche doet zelf onderzoek naar de samenstelling van de velden. 

2. Zijn er regels over de samenstelling van de kunstgrasvelden?

Nee. Er zijn wel certificaten van de wereldvoetbalorganisatie FIFA en de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF, maar die stellen alleen eisen met betrekking tot het gebruik van de velden. Daarbij moet je denken aan het glijden over het kunstgras, de demping van de ondergrond en de vering van de bodem. Aan de grootte van de korrels stellen FIFA en NOC*NSF wel eisen, maar over de samenstelling van het granulaat niet.
Er zijn wel regels waar de samenstelling van de korrels die voor de velden worden gebruikt onder vallen, maar een specifieke regelgeving is er nog niet. De officiële Europese norm schrijft voor dat er niet meer dan 1000 mg PAK's in elke kilo rubberkorrels mogen zitten. 

3. Hoe zijn die regels tot stand gekomen?

Dat is een aardige. De rubberkorrels zouden in eerste instantie in de categorie voor consumentengoederen vallen, met een maximum van 1,0 mg PAK's per kilo korrels. Maar dankzij de lobby van de autobandenbranche in Den Haag en Brussel, is het gelukt de korrels in te laten delen in de categorie mengsels. Daardoor ligt de officiële Europese norm nu op 1000 mg PAK's per kilo korrels. 

4. Zijn er nieuwe regels in de maak?

Vooralsnog niet. Als alle onderzoeken zijn afgerond en duidelijk wordt wat nu precies de gevolgen voor de gezondheid zijn, kan het zijn dat er in de politiek een discussie op gang komt, die er voor zorgt dat er nieuwe regels komen.  

5. Kun je nu zeggen dat onze kunstgrasvelden gevaarlijk zijn?

Dat is lastig. Momenteel is nog niet duidelijk welk effect de schadelijke stoffen in de korrels daadwerkelijk hebben. Het is bewezen dat deze schadelijk zijn, maar hoeveel van die stoffen vrijkomen, wordt momenteel door het RIVM onderzocht.

6. Mogen we nog wel op kunstgras spelen?

Ja, officieel mag dat. Wel adviseert hoogleraar toxicologie Martin van den Berg om je huid zo min mogelijk in aanraking te laten komen met de rubberkorrels. Na het spelen op kunstgras wordt het aangeraden je zo snel mogelijk te douchen. Het kan trouwens zijn dat na het onderzoek van het RIVM, andere adviezen worden opgesteld. 

7. Hoe kan het dat er verschillen zitten tussen de kunstgrasvelden?

Niet alle velden zijn gelijktijdig aangelegd en er zijn verschillende leveranciers. Daardoor kan het zijn dat de samenstelling van de rubberkorrels in de loop der jaren is veranderd. Sinds 2009 moeten alle velden gecertificeerd zijn. Dit certificaat verzekert dat het rubbergranulaat uitsluitend uit vermalen autobanden bestaat en uit niets anders.

8. Waar komen de rubberkorrels eigenlijk vandaan?

Er zijn verschillende leveranciers in Nederland, maar duidelijk is dus wel dat ze gemaakt worden van oude autobanden. Deze worden in speciale installaties vermalen tot de kleine korrels zoals die nu worden gebruikt. De producenten van deze korrels zitten in verschillende Europese landen.

9. Zijn er alternatieven voor het gebruik van rubber?

Ja, er zijn alternatieven. Velden kunnen ook ingestrooid worden met kurk of een thermoplastisch elastomeer (TPE) infill. Nadeel is wel dat deze alternatieven vaak 15.000 euro per veld duurder zijn dan rubberen korrels.

10. Wie kan ik aanspreken over het kunstgrasveld bij ons in de buurt?

Als je vragen hebt over het kunstgrasveld van jouw vereniging, kun je het beste terecht bij je bestuur. Die kunnen alle vragen bundelen en doorgeven aan de gemeente, meestal de eigenaar van de velden.
Een enkele vereniging heeft op eigen kosten en verantwoording een kunstgrasveld laten aanleggen. Als eigenaar van zo'n veld moet je je kunnen verantwoorden. Dus ook over de samenstelling van de korrels op de velden. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.