nieuws

Brandstichter uit Nijverdal moet eerst behandeld worden , straf komt later

Rechtbank / gerechtsgebouw in Almelo
Rechtbank / gerechtsgebouw in Almelo
Een behandeling in een gespecialiseerde kliniek gaat voor de afwikkeling van de strafzaak tegen een 63-jarige verdachte van een brandstichting in zijn eigen woning in Nijverdal. Tot die conclusie kwam de rechtbank in Almelo vanmiddag.
De 63-jarige werd 18 augustus aangehouden nadat het vermoeden ontstond dat hij zijn woning aan de Scheldestraat in brand had gestoken. Buren zagen dat de woning vlak na het vertrek van van zijn vrouw en kinderen in brand vloog. Bij zijn aanhouding haalde hij een doosje lucifers uit zijn zak en gaf het aan de politie.

Brandstichting ontkend

Voor de Almelose rechtbank leek de zaak in kannen en kruiken, in een raadkamerzitting kort geleden tekende de griffier op dat de man de brandstichting bekende. Die bekentenis hoorde de voorzitter van de rechtbank ook, maar hij moest de wenkbrauwen fronsen toen hij de man hoorde zeggen dat hij de brand niet aanstak. "Ik heb het niet gedaan, ik weet het niet" zei de 63-jarige in tranen.
"Ik heb geen reden om mijn eigen gezin iets aan te doen" zei de Nijverdaler, "al onze spulletjes zijn verbrand, zijn weg, wat voor motief heb ik? Welke idioot steekt zijn eigen huis aan?"

Lichamelijke en geestelijke problemen

Uit de behandeling van de persoonlijke omstandigheden bleek dat er flink wat mis is met de Nijverdaller. Hij heeft veel lichamelijke problemen, maar is ook geestelijk ziek. Daarnaast zou de man ook problemen hebben met verdovende middelen.
Een behandeling van de man is dringend noodzakelijk, die conclusie werd vanmiddag door zowel rechtbank, officier van justitie, advocaat en reclassering gedeeld.
De strafzaak gaat over maximaal 3 maanden verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.