nieuws

"Provincie Overijssel onzorgvuldig in ziekmakende bodemsanering Olasfa"

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) zegt dat de provincie Overijssel zeer onzorgvuldig heeft gehandeld inzake de bodemsanering van Olasfa in Olst. De communicatie tussen de provincie en de bewoners was onvoldoende en onvolledig. Dat staat in een onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd.
Het terrein van de oude asfaltfabriek Olasfa langs de IJssel in Olst wordt gezien als een van de zwaarst vervuilde stukken grond in Nederland. De sanering is tien jaar geleden begonnen en kent nog geen einddatum. De laatste jaren is al meer dan 700 ton teer en teerproducten uit de grond gehaald.

Ernstige schade

Twee onderzoekers van Nivel, Joris IJzermans en Michel Dückers, geven in de publicatie aan dat de "almaar voortdurende sanering ernstige schade toebrengt aan de leefbaarheid in het dorp, het vertrouwen in het openbaar bestuur en de gezondheid van omwonenden."
Vanaf het begin is er slecht gecommuniceerd door de provincie stellen de onderzoekers. Hoewel dit het laatste jaar is verbeterd stelt het Nivel dat door de aanhoudende stress rond de sanering de situatie zo'n grote impact heeft op een aantal bewoners dat er emotionele en lichamelijke klachten ontstaan.
Dat er onder de bewoners geen samenhang is en er verschillende (belangen)groepen ontstaan doet de zaak volgens IJzermans en Dückers ook geen goed, maar dat mag niet als excuus gelden voor de gebrekkige communicatie.

Geen empathie met bewoners

De bewoners voelen zich volgens het Nivel machteloos en niet gehoord. Een aantal gezinnen is verhuisd, omdat zij door verschillende redenen, fysiek en emotioneel, niet meer in hun huis aan de Benedendijk kunnen wonen. Een externe arts die is aangesteld door de provincie zei eerder al tegen RTV Oost dat hij nog nooit in zijn loopbaan zo'n ontreddering heeft gezien zoals bij deze gezinnen.
De provincie is tegenwoordig actiever met vaste overleg-momenten en nieuwsbrieven richting de bewoners, maar mist volgens de onderzoekers de empathie om tot een oplossing te komen.

Erkenning

Een van de bewoners die is verhuisd vanwege medische klachten ten gevolge van de sanering is Erna Janssen. Zij is bijna 20 keer verhuisd en woont sinds een paar jaar met haar man op een vast adres in het buitengebied van Olst. Erna voelt zich gesterkt door de publicatie van het Nivel.
"Dit voelt als een erkenning van ons jarenlange gevecht tegen de provincie. Het enige wat wij willen is een fatsoenlijke oplossing zodat wij zonder financiële gevolgen door kunnen met ons leven."
Erna heeft inmiddels met haar advocaat Lydia Charlier een heel dossier opgesteld en overweegt een rechtszaak te beginnen, omdat zij er met de provincie niet uit kunnen komen.
Charlier hoopt dat het niet zover hoeft te komen, omdat deze publicatie in haar ogen aantoont dat Overijssel grote steken heeft laten vallen. De advocate zegt dat er met deze publicatie is aangetoond dat er verband is tussen de sanering en het "ziek worden" van een aantal bewoners.

Rechtszaak

Een aantal omwonenden van het oude Olasfa-terrein is al een rechtszaak begonnen tegen de provincie om een redelijke financiële tegemoetkoming te krijgen voor de jarenlange geluids- en stankoverlast, de trillingen door de sanering en het verpestte uitzicht. Zij noemen de aangeboden vergoeding een fooi.
De provincie heeft altijd gezegd dat zij niet verplicht is tot een schadevergoeding, omdat zij niet verantwoordelijk is voor de vervuiling. Toch hoopt Overijssel er met de bewoners uit te komen.

Conclusie Nivel

De afhandeling van de sanering ontwikkelt zich als een gebed zonder einde. Het is volgens de onderzoekers voor de provincie "onverminderd ingewikkeld om een balans te vinden tussen het tonen van betrokkenheid en erkenning van de ontstane situatie, en anderzijds de weging van de objectieve feiten die minder objectief zijn dan gewenst. Er moet in de toekomst veel eerder naar een oplossing gewerkt worden die de veiligheid van gezondheid van burgers niet ondergeschikt maakt aan techniek en procedures."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.