nieuws

Personeel soepbus waarschuwt Zwolse daklozen voor nachtelijke vrieskou

De Zwolse soepbus voor daklozen maakte vanavond een ronde door de stad. Maar vanwege de aangekondigde vrieskou was het ook een bijzondere ronde met een indringende boodschap voor de doelgroep: ga ergens binnen slapen.Â
De boodschap sluit aan bij de winterregeling voor daklozen in de regio Ijsselland die vanaf vandaag van kracht is. Dat betekent dat daklozen die meestal buiten slapen zoveel mogelijk worden gemotiveerd om binnen te slapen.

De Herberg

Dat kan bijvoorbeeld in de Zwolse daklozenopvang De Herberg, waar voldoende plek is. Toch zullen er naar schatting nog zo'n tien Zwolse daklozen buiten slapen vannacht. "Omdat er nog geen sprake is van dwang", verklaart Truus Hup van de soepbus. "Dat geldt vanaf tien graden onder nul. En dan pak ik - of de GGD en de politie - ze bij kop en kont en gaan ze naar binnen."
De temperatuur duikt vannacht waarschijnlijk naar 8 graden onder nul. Toch verwacht Hup dat de buitenslapers zich warm weten te houden. "Ze hebben dekens en dikke jassen. Ze weten wel hoe ze zich warm moeten houden. Maar toch hoop ik nog wat mensen tegen te komen die ik kan helpen ergens binnen te slapen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.