nieuws

Heideboerderij op Sallandse Heuvelrug moet schaapherders redden

Het gaat niet goed met de schaapherders in onze provincie. Ze kunnen nauwelijks rondkomen. Als het Rijk niet snel met extra geld over de brug komt, verdwijnen veel kuddes.Â
Dat zegt Marcel van Silfhout van het Gilde voor Traditionele Schaapherders. "De herders in ons land kampen al jaren met een structureel tekort van 30.000 euro." 

Hele jaar schaapskudde

Een groep vrijwilligers wil op de Sallandse Heuvelrug juist extra investeren zodat er het hele jaar door een schaapskudde graast. "Het is onze ambitie dat bezoekers weten waar ze straks naartoe moeten fietsen of lopen om een schaapskudde te zien", zegt vrijwilliger Herman Reimerink.
Om een permanente schaapskudde in het gebied te realiseren willen ze een Heideboerderij op de Sallandse Heuvelrug maken. "Dat is een kringloopsysteem uit de 19e eeuw waarbij je de mest van de schapen terug brengt op de akkers. Daar verbouw je dan weer de rogge voor het wintervoer", vertelt Reimerink. "Dat is een duurzaam systeem. Het is een middeleeuws systeem, maar we gaan voor een moderne variant daarop."

Provincie moet knip trekken

Vanavond is in Nijverdal een informatiebijeenkomst waar alle geïnteresseerden worden bijgepraat over de plannen voor een Heideboerderij. "Wil dat plan slagen, dan zal de provincie met geld over de brug moeten komen", zegt Marcel van Silfhout.
"De potstal staat hier al in het gebied, daar kunnen honderden schapen in. Je bent er zo met wat ondersteuning. De provincie Overijssel heeft normaal gesproken veel geld over voor de natuur, dus eigenlijk zou het volgend jaar zomer al moeten lukken." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.