nieuws

UT-onderzoeker maakt pak met sensoren dat kan helpen bij revalidatie

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Mensen die herstellen van een beroerte kunnen straks misschien hun voordeel gaan doen met een pak met 41 sensoren en de mogelijkheden om gegevens op te slaan en te verzenden. Bart Klaassen ontwikkelde het pak samen met een internationaal team en promoveert er woensdag op aan de Universiteit Twente.
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte, waarna ze vaak met lichamelijke beperkingen kampen. Kennis over het dagelijks functioneren van de patiënten kan de revalidatie verbeteren. Die kennis kan nu via zo'n pak, thuis onder de kleding gedragen door de patiënt, naar de therapeut.

'Grote behoefte'

"Er was al lange tijd grote behoefte aan een dergelijk systeem, maar de technologie was er simpelweg nog niet klaar voor," vertelt Klaassen. "Dat is momenteel snel aan het veranderen."
Volgens een woordvoerder van de Universiteit Twente is er nog geen commerciële belangstelling voor het pak. Dat komt volgens hem omdat eerst nog uitgebreid onderzocht moet worden wat de effecten zijn van het pak op het revalidatieproces.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.