nieuws

Soa's komen vaker voor in Overijssel, dan in de rest van Nederland

Morgen is het Wereldaidsdag. Een dag waarop niet alleen stil wordt gestaan bij aids, maar ook bij andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). "Gelukkig weet iedereen inmiddels wel dat chlamydia niet een Afrikaanse plant is, maar het komt vaak voor. Er lijkt wel condoom-moeheid", aldus Henriette van Buel.
Het taboe op HIV is altijd nog niet van tafel, weet de deskundige van de GGD IJsselland. "Daarom is het belangrijk dat die Wereldaidsdag er is." Overijssel scoort hoog op soa's. Met name chlamydia besmettingen. Daarnaast is het aantal besmettingen met gonorroe en syfilis fors gestegen. Dit blijkt uit cijfers over de eerste drie kwartalen van 2016. Het aantal gevallen van gonorroe steeg van 76 in dezelfde periode vorig jaar, naar 103 dit jaar. Het aantal gevallen van syfilis steef van 9 naar 21. Van alle bezoekers die zich lieten testen het afgelopen jaar bij de poli van de GGD had maar liefst 22,8% een soa. 
Waarom het condoom in Overijssel vaker wordt 'vergeten' dan in bijvoorbeeld de Randstad, is niet bekend. "Waarom we zo hoog scoren, weten we eigenlijk niet. Daar is geen specifiek onderzoek naar gedaan. Misschien weten mensen ons, de GGD, goed te vinden. Maar wat je ook hoort is dat mensen het condoom zat zijn. Het is een aanname, want het is nog niet onderzocht." 
Morgen mogen twee specifieke doelgroepen die meer risico lopen op een soa en/of hiv naar binnen voor een test, zonder een afspraak. De risicogroepen zijn jongeren t/m 22 jaar en mannen die seks hebben met mannen. 
Het inloopspreekuur is op twee GGD-locaties: van 13:00 - 16:00 uur aan de Schurenstraat 8A in Deventer en van 13:00 - 20:00 uur in de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.