nieuws

Hoe doe jij het? GGD vraagt jongeren het hemd van het lijf

GGD onderzoekt seksueel gedrag jeugd
GGD onderzoekt seksueel gedrag jeugd
Hebben jongeren al seks? En zo ja, doen ze dat wel veilig? Doen ze ook aan sexting? Dat zijn vragen die de GGD in Overijssel stelt aan jongeren in Twente en IJsselland.
De GGD wil met dit onderzoek meer zicht krijgen op de seksuele gezondheid van jongeren. Op basis van de resultaten, die begin volgend jaar bekend zijn, kan de GGD haar beleid aanpassen. Mogelijk moet op een andere manier voorlichting gegeven worden. 
"De jongeren die niet op de SOA-poli komen, daar weten we eigenlijk niet zo heel veel van", zegt Marieke Bijen van GGD Twente. "We zijn heel benieuwd hoe het gesteld is met jongeren als het gaat om seks en relaties."

Jonge starters

De jongeren die benaderd worden, zijn tussen de 12 en 25 jaar oud. Ze mogen online antwoorden geven op vragen. Het onderzoek maakt deel uit van een landelijke enquête.
De onderlaag van de onderzoeksgroep, de jongeren van 12 jaar, moet ook onderzocht worden, ook al is het niet een enorme groep. "Dat zijn de jonge starters", zegt Bijen. "Bij die groep zien we wel heel veel grensoverschrijdend gedrag, heel veel risico's. Die groep is vaak onvoldoende voorbereid: ze gebruiken geen anticonceptie en geen condooms en lopen daardoor ook een grotere kans op zwangerschap."

Sexting

Sexting is het versturen van seksueel getinte foto's of teksten. "Jongeren versturen die vaak onderling", zegt Bijen. "Dat is natuurlijk vaak heel erg leuk en dat hoort ook echt bij de ontwikkeling van jongeren van tegenwoordig."
Daar kunnen ook vervelende dingen mee gebeuren. "We zijn heel benieuwd hoe het daar mee staat en hoe we daar als GGD op in kunnen spelen."
In 2005 en 2012 is er een soortgelijk onderzoek afgenomen, maar bij dit onderzoek wordt een veel grotere groep onderzocht. Dit keer doen er landelijk 20.000 jongeren mee.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.