'Stadsvogels redden door betere voorlichting'

Er moet meer voorlichting komen over stadsvogels. Dat zegt de Zwolse stadsvogeldeskundige Jan van Dijk, die zich zorgen maakt over de afname van stadsvogels.

Spotvogel, kneu, fitis en de staartmees. Ze zijn steeds minder te zien in de stad. Maar ook bekendere soorten als merel en zanglijster nemen in aantal af. Zo blijkt uit recent onderzoek van vogelorganisatie Sovon.

Broedplaatsen verdwijnen

Belangrijke oorzaak van de afname is het huidige energiebeleid. “Kieren in huizen worden dichtgestopt voor een betere isolatie. Niks mis mee, maar voor de stadsvogels verdwijnen zo hun broedplaatsen”, vertelt Van Dijk.

 

Naast verbouw van huizen ziet Sovon dat in steden nauwelijks nog nieuwe parken worden aangelegd. En struikgewas maakt plaats voor gazon. Dat scheelt in onderhoudskosten en mensen voelen zich veiliger, maar ook hierdoor verdwijnt veel nestgelegenheid.

Ratten en muizen

Volgens Van Dijk is het tijd dat inwoners van de stad zich bewust worden van hun rol om stadsvogels te beschermen. “De meeste mensen zijn dol op vogels, alleen weten ze niet dat ze het de dieren soms ook heel moeilijk maken.”

 

“En wat mensen helemaal niet weten is dat wanneer de stadsvogels verdwijnen, ratten en muizen de rol overnemen om allerlei rotzooi op te ruimen en daar zit niemand op te wachten volgens mij.”

 

De oplossing van het probleem is vaak ook helemaal niet ingewikkeld, legt van Dijk uit. “Je hangt een paar nestkasten op en de vogels hebben een prima plek om hun eitjes uit te broeden.”

 

Team vrijwilligers

In Zwolle is inmiddels een team vrijwilligers actief om eigenaren van panden voorlichting te geven over stadsvogels en maatregelen die genomen kunnen worden om de dieren te beschermen.

In het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui vandaag een uitgebreid gesprek met stadsvogeldeskundige Jan van Dijk. 

Meer over dit onderwerp:
zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren