nieuws

Burgerbelangen Enschede: vervang kunstgraskorrels van Enschedese velden

Voetbalveld van kunstgras (met rubber)
Voetbalveld van kunstgras (met rubber)
Politieke partij Burgerbelangen Enschede wil dat er onmiddellijk maatregelen genomen worden om het granulaat dat nu op Enschedese kunstgrasvelden ligt, te vervangen. Als het gemeentebestuur van Enschede dat niet doet, komt Burgerbelangen Enschede zelf met een plan.
Wethouder Van Houdt kreeg gisteren vragen van Burgerbelangen Enschede en CDA over het onderzoek waar de NOS dit weekend over publiceerde. Dat ging om een onderzoek van bandenbranchevereniging VACO. Uit dat onderzoek bleek dat 58 van 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen bevatten. 
Fractievoorzitter Van den Berg vroeg om maatregelen maar wethouder Van Houdt zag geen aanleiding om al actie te ondernemen. Hij wil het onderzoek van het RIVM naar kunstgrasvelden afwachten. De resultaten van dat onderzoek worden over ongeveer twee weken verwacht. 

Verschillend interpreteren

"Er zullen nog wel meer onderzoeken komen en die onderzoeken kunnen verschillend worden geïnterpreteerd. Vanuit milieuperspectief is er geen probleem, maar er zijn dan weer toxicologen die wel problemen zien vanuit consumentenperspectief. "
De wethouder wees bovendien de raad op de gevolgen van het nemen van maatregelen. "Het vervangen van een kunstgrasveld kost 150.000 euro per veld en dat twintig keer want Enschede heeft twintig kunstgrasvelden."  Een kostenpost van drie miljoen euro dus rekende Van Houdt de raad voor. 

Conclusies te vroeg

Hij maande de raadsleden eerst het onderzoek van het RIVM af te wachten en dan, indien nodig, snel met maatregelen te komen. Op dit moment gaat het de wethouder te ver om alle granulaatkorrels te vervangen. "Ik snap dat mensen zorgen hebben maar wij vinden conclusies nu nog te vroeg."
Aldus de wethouder die ook nog maar eens verwees naar de KNVB dat ook het onderzoek van de RIVM als norm neemt.

Niet spelen met Volksgezondheid

Fractievoorzitter Niels van den Berg was het daar absoluut niet mee eens. "Het gaat hier om de volksgezondheid van onze sportende jeugd en onze schoolgaande jeugd. 58 van de 60 velden is niet niks." 
Hij twijfelt ook aan het bedrag dat de wethouder noemde om de velden van andere 'infill' als kurk te voorzien. "Ik heb gehoord dat het ook voor 50.000 euro kan, zelfs voor 15.000 euro per veld. Maar het gaat hier niet om geld. Wij gaan niet spelen met de gezondheid van onze  jeugd."
De fractievoorzitter gaf aan zelf met maatregelen naar de raad te komen als de wethouder geen actie onderneemt. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.