nieuws

Provincie deelt conclusies onderzoek bodemsanering Olasfa deels

Sanering van Olasfa-terrein in Olst
Sanering van Olasfa-terrein in Olst
De provincie gaat niet inhoudelijk in op de kritiek die het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) heeft naar de gang van zaken rond de bodemsanering van Olasfa in Olst. Het instituut stelde dat de provincie Overijssel zeer onzorgvuldig heeft gehandeld.
In een schriftelijke reactie stelt de provincie dat de bijdrage van Nivel wordt gewaardeerd en dat "het goed is dat wetenschappers vanuit een beschouwende rol dit soort analyses maken, maar we delen niet alle conclusies."
Om welke conclusies het gaat, meldt de provincie niet. 
Twee onderzoekers van Nivel, Joris IJzermans en Michel Dückers, publiceerden vandaag dat de "almaar voortdurende sanering ernstige schade toebrengt aan de leefbaarheid in het dorp, het vertrouwen in het openbaar bestuur en de gezondheid van omwonenden."
Volgens de provincie was Joris IJzermans van Nivel enkele jaren terug betrokken bij de klankbordgroep die de gemeente Olst-Wijhe had ingesteld.

Aanbevelingen uitgevoerd

De provincie stelt in de reactie dat de aanbevelingen die IJzermans heeft gedaan, worden uitgevoerd door de provincie. Zo is de provincie met een compensatieregeling gekomen. Daar hebben 240 van de 280 huishoudens die ervoor in aanmerking komen gebruik van gemaakt.
De provincie geeft ook aan dat zij op advies van IJzermans in gesprek is met vijf gezinnen om een maatwerkoplossing te vinden. De gezinnen waar het om gaat wonen op advies van de GGD tijdelijk elders. 

Communicatie verbeterd

Ook stelt de provincie dat de communicatie met bewoners is verbeterd. "Samen met omgeving is het communicatieplan aangepast. Dit voeren wij op dit moment uit. Er zijn zeswekelijkse bijeenkomsten, een actuele website en een werkende klachtenregeling.
De provincie probeert te leren van de ontstane situatie. "Communicatie is nooit af."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.