nieuws

De midwinterhoorns galmen weer in Saasveld

Wie 's avonds in Twente zijn oren spitst, zal ze horen: de midwinterhoorns. Ook in Saasveld galmen de hoorns weer tijdens deze korte, donkere dagen.Â
Ze stonden te popelen, de midwinterhoornblazers uit het Twentse dorp. De hele zomer zijn ze bezig geweest met het zoeken naar geschikte boomstammen om nieuwe hoorns te maken voor de jeugdleden. Want in Saasveld wordt de jeugd ook actief betrokken om de traditie in stand te houden.

Eerste advent

Vanaf de eerste advent tot aan Drie Koningen worden de hoorns geblazen, als teken van het uitzien naar het licht en als aankondiging van de geboorte van Christus. Voor de komst van het christendom in Overijssel werd ook al geblazen, waarschijnlijk toen om de boze machten angst aan te jagen. Iedere avond klinken de midwinterhoorns. "We herkennen elkaar in Saasveld aan de melodie. Wij proberen hier echt een ronde melodie te maken, met een begin en einde. En daarbinnen horen we vaak wel weer wie er blaast", vertelt Jan Franken-Volmerink. "Het kost ook behoorlijk wat longinhoud om in één ademteug de melodie te blazen."

De midwinterhoorn brengt mensen samen

Naast de symbolische functie van het blazen, vinden de blazers het ook vooral gezellig om met elkaar op te trekken en samen te werken aan de instrumenten. Ook de jongeren zijn actief betrokken bij de midwinterhoorn-activiteiten. Zo neemt Niels Scholten het bouwen van de hoorns langzaam maar zeker steeds meer over van zijn vader. Het is een heel precies klusje om de hoorn goed te laten klinken. Een ambacht dat wordt doorgegeven van vader op zoon. 

Midwinterhoorn-wandeling

De blazers van Saasveld laten zich vrijdag 9 december horen. Voor liefhebbers is er een wandelroute van 4,5 km uitgezet die om 19:00 vertrekt vanaf het Bruinsplein in Saasveld, waarbij op verschillende plekken de midwinterhoorns te horen zijn. 
Meer video's zien uit Saasveld of andere plaatsen in Twente? Ga dan naar het Mooi Overijssel platform of volg ons op Facebook, Twitter en Instagram!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.