Een huisdier is heel belangrijk om eenzame ouderen uit hun isolement te halen

Kunnen huisdieren helpen zelfstandig wonende eenzame ouderen uit hun isolement te halen? Lisette Broeze wil die vraag in haar afstudeerscriptie graag beantwoorden. Lisette studeert toegepaste psychologie aan de Saxion hogeschool in Deventer en is opgegroeid te midden van dieren. Tijdens haar werk als vrijwilliger op een zorgboerderij merkte ze welke heilzame werking dieren kunnen hebben op kinderen met gedragsproblemen. Haar afstudeerscriptie richt ze nu speciaal op eenzame ouderen.

Eenzaamheid bij ouderen
Eenzaamheid is een belangrijk probleem bij ouderen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek uit 2015 blijkt dat 4% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder zich eenzaam voelt. Onder mannen van 75 jaar en ouder is dit zelfs 12% en onder de vrouwen van 75 jaar en ouder is dit 5% (van Beuningen & de Witt, 2016).

Huisdiercontact
Voor veel mensen is contact met huisdieren de normaalste zaak in de wereld, 60% van de mensen hebben een huisdier of hebben een huisdier gehad. Maar veel ouderen die bijvoorbeeld in een verzorgingshuis wonen of van wie het huisdier is overleden missen dat huisdiercontact. Maar niet alleen het dier zelf missen ze, ouderen lopen ook sociaal contact mis. Met een hond loop je nog eens een rondje en spreek je mensen.

ZorgDier project in Rijssen?
Wanneer uit het onderzoek van Lisette blijkt dat er voldoende animo voor is, start ZorgDier in Rijssen-Holten een project met professioneel opgeleide vrijwillige huisdierbegeleiders. Zij gaan wekelijks bij eenzame ouderen op bezoek. Dit is het eerste project hier in de regio.

Oproep

Wil u als zelfstandig wonenden oudere meedoen aan dit onderzoek, stuur dan een mailtje naar secretariaat@zorgdier.nl of bel met 06-10592212 (tijdens kantooruren)

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel:

Reageren