Hoe lang moet er in Borne gewacht worden bij de spoorwegovergang?

De grootste kans dat je in Borne stuit op een gesloten spoorwegovergang bij het station, is op woensdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur. Dan is de kans 29 procent dat de bomen omlaag zijn. Wie zeker niet wil wachten, kan de overgang het best zondagnacht tussen 03.00 uur en 06.00 uur passeren. Dan sluiten de spoorbomen helemaal niet.Â

Dat blijkt uit een onderzoek van inwoner Arno Vije. Hij heeft via een webcam bijgehouden hoe vaak en hoe lang de spoorwegovergang in de Azelosestraat gesloten is. Inwoners klagen al lange tijd over het feit dat de spoorbomen vaak en lang dicht zijn. 

Hobbyproject

"Dit is een hobbyproject van mij in de categorie 'omdat het kan'", vertelt Vije. "Maar uiteraard komt dit wel ergens vandaan. Ik was erg benieuwd hoe vaak en hoe lang de spoorbomen in Borne nou écht dicht zijn."

Om dat uit te zoeken, plaatste Vije in augustus en september een webcam bij de spoorwegovergang. Gespecialiseerde software zorgde ervoor dat er elke twintig seconden 3 foto's werden gemaakt, waarop te zien was of de overgang dicht of open was. Op basis daarvan kwam Vije tot de resultaten, die hij uitgebreid beschrijft op zijn website

Spoorwegproblematiek

In Borne loopt de spoorlijn dwars door het dorp. Doorgaande wegen kruisen het spoor maar omdat er veel goederen- en personentreinen passeren, moeten auto's, fietsers en voetgangers vaak lang wachten. Dat is niet alleen lastig maar levert ook flinke hinder op voor bijvoorbeeld hulpdiensten.

Een voorbeeld van de problematiek heeft Vije op woensdag 31 augustus vast kunnen leggen. Toen waren de bomen maar liefst 74 minuten lang dicht, vermoedelijk als gevolg van een storing. Arno: "Het uiteindelijke doel was om weer eens aandacht te krijgen voor de spoorproblematiek in Borne. Wat ik hoopte aan te tonen, is de omvang van het probleem. En dat is gelukt."

Meer over dit onderwerp:
Borne Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren