nieuws

Ook pakjesavond voor varkens in Oudleusen

Sinterklaas heeft dit jaar niet alleen aandacht voor brave kinderen, ook de varkens van boer Johnny Hogenkamp uit Oudleusen kregen vandaag een bezoekje van de goedheiligman. De Sint had ook een cadeautje voor ze: jutezakken. De actie is een initiatief van Varkens in Nood.Â
Varkens willen van nature een nest bouwen als ze moeten bevallen. Dat kan niet in stallen. Een jutezak is daarvoor een goede vervanger. Ook is het goed afleidingsmateriaal, zodat biggen elkaar niet gaan bijten. 

Niet meedoen

Vakbond NVV en LTO riepen boeren op niet mee te doen aan de actie van Varkens in Nood, omdat ze dan privé- en bedrijfsgegevens aan derden verstrekken. 
Een belachelijk argument, volgens voorzitter Hans Baaij van Varkens in Nood. "Als je Googelt vind je duizenden varkensboeren met naam en toenaam op het internet. Ze willen gewoon dat varkensboeren niet met ons samenwerken."
Varkenshouder Johnny Hogenkamp aarzelde dan ook niet en meldde zich gewoon aan voor de actie. "Ik ben al lang niet meer anoniem en dat wil ik ook niet zijn. We gebruiken de jutezakken al langer en dat is een groot succes. Varkens in Nood is dan ook welkom."

Welzijn

Varkens in Nood wil met deze actie op een kunstmatige manier meer welzijn creëren voor de varkens. "Aan de ene kant roepen we mensen op geen varkensvlees te eten, maar we laten de dieren die al voor de slacht zijn bestemd niet in de steek."
Hogenkamp is blij dat de varkens de verrassing waarderen. "Met welzijnsorganisaties zullen we het nooit eens zijn, maar we moeten de meningsverschillen even aan de kant zetten voor de varkens."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.