nieuws

Omwonenden voormalig azc Markelo willen wel zonnepark

De plannen voor de bouw van een groot park met zo'n 29.000 zonnepanelen op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum (azc) Klompjan is door de buurtbewoners met enthousiasme begroet.
Tijdens een inloopavond in een school in het buurtschap Herike/Elsen waren enkele tientallen omwonenden die overwegend positief waren. De buurt ziet het zonnepark wel zitten, in tegenstelling tot de eerdere plannen voor de plaatsing van windturbines.
Daartegen was veel verzet en mede om die reden werden die plannen dan ook afgewezen door het college van burgemeester en wethoudesr van de gemeente Hof van Twente. Ook de garantie dat het terrein met de komst van het zonnepark niet in meer beeld zal komen als mogelijke opvangplek voor asielzoekers, speelt voor veel omwonenden mee.

Participeren

De omwonenden, die zich lieten informeren door vertegenwoordigers van projectontwikkelaar Powerfield uit Dokkum, waren positief maar plaatsten ook kanttekeningen.
Zo vindt het merendeel het jammer dat de buurt feitelijk alleen kan participeren door te investeren in de grond onder de panelen. Rechtstreekse afname van stroom van de panelen zal namelijk niet mogelijk zijn. 

Overdinkel

Powerfield, een bedrijf uit het Friese Dokkum, wil op het terrein van zo'n tien hectare zonnepanelen plaatsen die een hoeveelheid stroom kunnen opwekken die goed is voor tweeduizend huishoudens.
Een dergelijk project ligt ook in de planning in Overdinkel. Als er in beide gevallen genoeg draagvlak is bij buurtbewoners, en daar lijkt het op, zullen er vergunningaanvragen worden gedaan.

Stroomgenerator

De keuze voor een groot zonnepark op het voormalige azc-terrein heeft ook te maken met een grote stroomgenerator die nog aanwezig is. De panelen kunnen daarop worden aangesloten en dat scheelt enorm in de dekkingskosten van het project.
Als de plannen uiteindelijk zijn beslag krijgen, is het de bedoeling dat de zonnepanelen er in het eerste kwartaal van 2018 komen te staan. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.