nieuws

Staphorster Bijbelinzamelaars geschokt door fraude

Roel Harink van het Nederlands Bijbelgenootschap in Staphorst
Roel Harink van het Nederlands Bijbelgenootschap in Staphorst
De 2000 Staphorster Bijbels die drie jaar geleden na een inzameling zouden worden gerecycled om er een nieuwe Groen Bijbel van te maken, zijn niet voor dit doel hergebruikt. Dat maakte uitgeverij Jongbloed deze week bekend. Wat er wel met de Staphorster bijbels is gebeurd, is onduidelijk.
Roel Harink, van het Nederlands Bijbelgenootschap in Staphorst, reageert geschokt. "Wij zijn zeer ontdaan door dit slechte nieuws. We hebben ontzettend ons best gedaan. Voor niks, blijkt nu."
Staphorst was drie jaar geleden met 2000 ingezamelde Bijbels koploper toen het Nederlands Bijbelgenootschap de heilige schriften inzamelde om deze te recyclen om er een nieuwe Groene Bijbel van te maken.  De Groene Bijbel blijkt op gewoon papier te zijn gedrukt. De ingezamelde Bijbels uit Staphorst zijn 'verdwenen'.

Groene Bijbel na fraude uit de handel

Uitgever Jongbloed nam maatregelen. Na een intern onderzoek waaruit blijkt dat er intern fraude is gepleegd, is een medewerker op non-actief gezet. Hij haalt de Groene Bijbel uit de handel. "Tot onze ontsteltenis ontdekten we de dag na de lancering van de Groene Bijbel dat we de belofte die we gedaan hebben met de Groene Bijbel niet waar kunnen maken. De claim dat de Bijbels gedrukt zijn op gerecycled papier en dat daarvoor de ingeleverde Bijbels zouden zijn gebruikt, blijkt onjuist te zijn", aldus Jongbloed.
Diverse plaatselijke afdelingen van het Nederlands Bijbelgenootschap in Nederland zamelden in 2013 100.000 Bijbels in. De afdeling in Staphorst was de absolute kampioen. Nergens zamelden vrijwilligers meer Bijbels in dan in Staphorst. Dik 2000 exemplaren leverden Staphorsters in. Allemaal voor dat goede doel: de Groene Bijbel. Allemaal voor niks dus.

Bijbels in goed vertrouwen ter beschikking gesteld

Het Nederlands Bijbelgenootschap zegt ‘diep geschokt’ te zijn. "Wij nemen deze fraude hoog op, omdat deze Bijbel uniek was mede door het gerecyclede papier", zegt directeur Riewerd Buitenwerf.
"We hadden met Jongbloed het gebruik van dat papier afgesproken en we hebben dat in de publiciteit benadrukt. De oude Bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.