nieuws

Werkgroep Zwartendijk stapt naar de rechter om plan Reevediep tegen te houden

Werkgroep Zwartendijk ziet de bui al hangen. Na het bevaarbaar maken van het Reevediep, komt ook een plan voor woningbouw opnieuw op tafel. "We starten hoe dan ook een nieuwe gerechtelijke procedure", meldt woordvoerder Bart Zeven in reactie op het project Reevediep.   Â
Werkgroep Zwartendijk gaat in overleg met natuurvereniging IJsseldelta om te zien 'hoe er gaten geschoten kunnen worden' in het nieuwe rapport over het Reevediep. "Maar we gaan er een zware dobber aan krijgen", aldus Zeven. Hij vreest dat het rapport ditmaal goed is dichtgetimmerd om de bezwaren tegen het verlies van natuurwaarden weg te nemen.

Stap 2 is woningbouw

Zeven denkt echter al verder. "Na het varen met bootjes volgt stap 2. De provincie en Kampen zullen volgend jaar opnieuw met een plan voor woningbouw aan het Reevediep komen. Ze hebben 90 miljoen euro gestoken in dit project en dat moeten ze er met woningbouw weer uithalen."
Werkgroep Zwartendijk zal volgend jaar opnieuw naar de rechter stappen om alle ontwikkelingen in het project Reevediep die de natuur en het landschap verstoren tegen te houden.   

Mogelijkheid voor waterrecreatie

Het Reevediep, dat wordt aangelegd als verbinding tussen de IJssel bij Kampen en het Drontermeer, is een waterstaatkundige ingreep in het landschap om de waterafvoer van de IJssel te verbeteren bij hoogwateroverlast. Provincie Overijssel en de gemeente Kampen zien in het Reevediep ook een mogelijkheid voor waterrecreatie.
De aanzet daartoe werd door de Raad van State een halt toegeroepen. Het geschikt maken van het Reevediep voor het varen met boten zou ten koste gaan van de natuur. Met name de rietkraag aan het Drontermeer moet worden beschermd, omdat daar zeldzame vogels als de Grote Karekiet leven.

Grote Karekiet niet verstoord

Om de natuur te compenseren wordt het project Reevediep nu voorzien van rieteilanden aan weerszijden van het Reevediep ter hoogte van de monding in het Drontermeer. Daarmee zou het leefgebied van de Grote Karekiet niet worden verstoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.