nieuws

Duitse media: compromis Duitsland en Europese Commissie over tolheffing

'Compromis over tolheffing op Duitse snelwegen'
'Compromis over tolheffing op Duitse snelwegen'
De Europese Commissie en Duitsland zijn het eens geworden over tolheffing op de Duitse snelwegen. Dat meldt onder meer de Duitse omroep ARD op basis van bronnen in Brussel. In het compromis zou de compensatie voor Duitse bestuurders grotendeels zijn geschrapt en de toltarieven zijn verlaagd.
De Europese Commissie sleepte Duitsland in september voor het Europese Hof van Justitie, omdat de tolplannen tegen de Europese regels waren. Duitsers zouden gecompenseerd worden door middel van een lagere motorrijtuigenbelasting en dat zou discriminatie van buitenlandse automobilisten zijn. 
Volgens het compromis komt er alleen een lagere motorrijtuigenbelasting voor voertuigen met een lage uitstoot. Het goedkoopste vignet, voor tien dagen, wordt geen vijf euro maar twee euro vijftig. Verder komen er vijf prijsniveaus in plaats van drie.

Loont het de moeite wel?

Als de aanpassingen inderdaad zijn afgesproken, is het nog de vraag of de plannen wel doorgaan. De opbrengst van de tolheffing wordt daardoor flink lager, waardoor de Duitsers zich zullen afvragen of tolheffing wel loont.
De Duitse minister van Verkeer en de Europese verkeerscommissaris hebben vandaag een ontmoeting in Brussel. Ze zullen de nieuwe plannen waarschijnlijk vanavond presenteren. 
In onder meer Nederland is vanaf het begin van de plannen verzet geweest tegen de tolheffing op de Duitse snelwegen. Onder meer burgemeester Sijbom van Losser en de de Euregio zijn tegen de plannen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.