nieuws

Boeren Laarzenactie dringen met manifest aan op fosfaatwet

De boeren achter de Laarzenactie dringen bij Kamerleden aan om de herziene fosfaatwet, waar de Tweede Kamer zich vandaag over buigt, goed te keuren. De bezorgde boeren hebben een manifest aangeboden aan de landbouwvertegenwoordigers van de Tweede Kamer.
"De melkveehouderijsector heeft het fosfaatreductiepakket en de herziene fosfaatwet nu nodig om derogatie te behouden in 2017 en daarna", stellen de boeren, aangevoerd door Geert Stevens uit Holten. 
De boeren zijn bang dat als derogatie, een afwijking op Europese regelgeving rondom bemesting, wordt afgeschaft zij hun laarzen niet meer nodig hebben op hun gezinsbedrijven. "Behoud is enorm van belang. Voor iedereen. Voor onze gezinsbedrijven. Voor de veelkleurige sector. Voor Nederland als koeienland", aldus de boeren in hun manifest.

"We roepen de Tweede Kamer op om met spoed de herziene fosfaatwet goed te keuren. En alles te doen wat nodig is om derogatie te behouden."

Akkoord

Vorige maand werd er een akkoord bereikt met de melkveesector. Het akkoord bevat maatregelen om het mestoverschot terug te dringen. Eén van de maatregelen is het terugbrengen van de veestapel.
Lang niet alle boeren bleken het daar mee eens te zijn. Zo vinden biologische boeren het oneerlijk dat zij worden gestraft voor een mestprobleem dat is veroorzaakt door melkveeboeren.
Boer Stevens is bang voor verdeeldheid in de sector en wil daarom snel duidelijkheid. "Er moeten rond de 170.000 koeien weg in Nederland. Als ze niet bij de ene boer weg gaan, dan gaan ze wel bij de andere boer weg. Ons manifest is gericht om eenheid te krijgen."

Laarzenactie
De Laarzenactie is een groep van bezorgde melkveehouders die duidelijkheid en een oplossing wil voor het mestbeleid. De boeren stuurden hun laarzen op naar staatssecretaris Van Dam en plaatsen daarvan een filmpje op social media.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.