nieuws

Rechtszaak tegen verkrachter die wegliep uit Enschedese instelling uitgesteld na fout van OM

Zaak tegen verkrachter uitgesteld na fout OM
Zaak tegen verkrachter uitgesteld na fout OM
Een rechtszaak tegen een 63-jarige veroordeelde verkrachter, die begin augustus wegliep uit een instelling in Enschede, is voor de tweede keer uitgesteld. De man werd vorige maand gevonden in Duitsland. Het OM wil dat hij weer achter de tralies verdwijnt, maar de behandeling van de rechtszaak ging niet door omdat niet kan worden aangetoond dat de man een brief over de zitting heeft ontvangen.
De Duitser is in 2007 opgepakt voor het verkrachten van een 14-jarig meisje uit Tweede Exloërmond. Daarvoor kreeg hij 11,5 jaar cel, waarvan hij twee derde uitzat.

Gevonden in Duitsland

Na zijn celstraf werd hij behandeld in een psychiatrische kliniek, waarna hij eind juli dit jaar werd overgeplaatst naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Na vijf dagen was de man verdwenen.
Halverwege vorige maand heeft de politie hem opgespoord in Duitsland. Waar de man precies verblijft, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Wel dat hij niet opnieuw is aangehouden.

Opnieuw de cel in?

Omdat de man tegen de afspraken in is vertrokken uit de instelling waar hij moest verblijven, wil hij OM nu dat hij terug de cel in gaat. Als het aan justitie ligt, moet hij ook het laatste deel van zijn gevangenisstraf uitzitten. Dat is nog bijna vier jaar.
Om dat voor elkaar te krijgen, is het OM een nieuwe rechtszaak gestart. Twee weken geleden zou de zaak al dienen, maar die werd ook vanwege een administratieve fout bij het OM uitgesteld.
Vandaag bleek in de rechtszaal dat het OM niet kon aantonen dat de Duitser een brief op zijn Duitse adres heeft ontvangen over de zitting. Of de verdachte van deze zaak weet, is dus maar de vraag.
Volgens de wet moet de man op de hoogte worden gebracht van de zaak. Daarom stelde de rechtbank de zaak opnieuw uit en blijft de veroordeelde verkrachter in Duitsland vrij rondlopen.

'Uitermate vervelend'

"Wij vinden dit uitermate vervelend", zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Volgens haar heeft het OM 'blijkbaar niet voldoende gecontroleerd' of alle stukken in orde waren voor de zitting.
De rechtbank geeft het OM opnieuw de kans ervoor te zorgen dat R. een brief krijgt over de rechtszaak. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.