nieuws

Melkveehouders tevreden terug uit Den Haag, Tweede Kamer gaat fosfaatrechten regelen

Niet blij, maar wel tevreden dat er duidelijkheid komt. Dat is de stemming onder de melkveehouders, nu een meerderheid van de Tweede Kamer heeft aangegeven de fosfaatrechten voor boeren te willen herzien.
De Tweede Kamer vergaderde tot vanmorgen kwart voor vijf door over de Derogatiewet, die moet gaan bepalen hoeveel mest mag worden uitgereden in verhouding tot de beschikbare grond.

Uitzonderingspositie Nederland verdwijnt

Nederland heeft de fosfaatrechten al jaren niet aangepast, hoewel het aantal koeien en dus ook de hoeveelheid mest toenam. De Europese Unie wil aan de uitzonderingspositie van Nederland een einde maken: het aantal koeien moet volgend jaar met 170.000 omlaag en de fosfaatrechten moeten worden aangepast aan de nieuwe situatie.
Veehouder Geert Stevens uit Holten is opgelucht dat het in Den Haag nu duidelijk is geworden dat het vijf voor twaalf is voor de veehouderij in Nederland. "Als Nederland namelijk niet met een nieuwe fosfaatwetgeving komt, dan grijpt de Europese Unie in en raken we zelfs 400.000 koeien kwijt."

Boeren gaan het eerst zelf regelen

Stevens was gisteren als initiatiefnemer van de Laarzenactie met een aantal verontruste boeren in Den Haag om de Tweede Kamer een Manifest te overhandigen. "De boeren hebben aangegeven dat de agrarische sector het volgend jaar zelf gaat regelen met de fosfaatrechten en dat de overheid vervolgens per 2018 een nieuwe wet invoert. Daarmee wordt het signaal aan de EU gegeven dat de Nederlandse boeren bereid zijn weer onder het plafond te werken."
Stevens is tevreden dat de Tweede Kamer het initiatief van de boeren lijkt op te pikken. "Alhoewel er natuurlijk nog wel over gestemd moet worden."

Duidelijkheid voor bedrijven die door kunnen

Niet leuk blijft dat voor een aantal veebedrijven het volgend jaar einde oefening is. Er zijn boeren die hun bedrijf in de nieuwe situatie moeten beëindigen. "Maar het geeft wel duidelijkheid voor de bedrijven die wel door kunnen. Hoe en wat, dat gaan we in 2017 oplossen binnen de eigen sector", aldus de melkveehouder uit Holten.    
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.