nieuws

Inspectie: vroegschoolse educatie in Enschede voorbeeld voor anderen

Enschede heeft de voor- en vroegschoolse educatie (vve) prima op orde. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs na onderzoek.Â
De inspectie stelt zelfs dat de gemeente een voorbeeld is voor anderen, aldus een trotse wethouder Eerenberg. "De afgelopen jaren hebben kinderopvang, scholen en gemeente hard gewerkt om de uitvoering van voor- en vroegschoolse educatie op een hoger plan te tillen."

Compliment aan alle organisaties

"Het rapport van de Inspectie laat zien dat we daarin ook slagen. De kwaliteit was al goed en het lukt ons verder door te groeien en daar profiteren uiteindelijk de leerlingen van. Dat is een compliment aan alle organisaties en mensen die daaraan hebben bijgedragen.”
De inspectie heeft onder meer gekeken naar de afstemming tussen ondersteuning thuis en op school, de doorgaande leer- en ontwikkellijn en het beleid ten aanzien van ouderbetrokkenheid.
De Inspectie beoordeelde kwaliteit van het beleid en de uitvoering op 12 punten. Op een schaal van één tot vier kreeg Enschede een 3,69. Vijf jaar geleden was dat nog een 3,11. 
Meer investeringen in 2017 
De gemeente investeert in 2017 een bedrag van 8,5 miljoen euro in peuter- en vve-activiteiten. De gemeente heeft hiervoor geld gekregen in vanwege het onderwijsachterstandenbeleid.  
Het geld wordt geïnvesteerd in opleiding en coaching van pedagogisch medewerkers, verdere versterking van ouderbetrokkenheid, de doorgaande leer- en ontwikkellijn en ook subsidie voor het gebruik van vve-plaatsen. 

Minder geld in 2018

"Samen met kinderopvang en koepelorganisaties van het primair onderwijs hebben we een plan gemaakt hoe we het geld zo goed mogelijk kunnen inzetten. In die samenwerking schuilt ook onze kracht.”
De gemeente houdt er rekening mee dat er vanaf 2018 minder geld is voor het onderwijsachterstandenbeleid. Het ministerie heeft aangekondigd de verdeling geld te willen herzien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.