nieuws

Burgemeester Sijbom van Losser naar Berlijn voor protest tegen Duitse tolheffing

Burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser wil op korte termijn met collega-burgemeesters uit de grensstreek naar Berlijn om daar te protesteren tegen de komst van tolheffing op Duitse snelwegen.
Wanneer Sijbom dat wil gaan doen, is nog niet bekend. "Het is een kwestie van timing", zegt de burgemeester. "Als het volgende maand effectief is, maken we de agenda leeg."

Wat is het nieuws?

De Europese Commissie en Duitsland werden het donderdag volgens de Duitse omroep ARD eens over tolheffing op de Duitse snelwegen. Vooral Nederland en Oostenrijk en enkele politieke partijen in Duitsland zijn tegen en protesteren. "Het nieuws is geen verrassing, dat zat eraan te komen", aldus Sijbom. "Het is er nog niet doorheen, ik heb nog vertrouwen in de Bondsdag en de procedures die verschillende landen nog voeren, waaronder Nederland."
De burgemeesters van de grensgemeenten Losser, Oldenzaal en Dinkelland protesteerden twee weken geleden met hun Duitse collega's van Bad Bentheim, Gronau en Nordhorn nog tegen het plan door een spandoek op te hangen bij de grensovergang in De Lutte. 

Waarom het protest?

Sijbom: "We leven niet aan de rand van Duitsland, maar midden in Europa. Hier komt Europa bij elkaar. Dat gevoel is veranderd de afgelopen jaren. De Duitse media heeft ons protest ook opgepikt en dat is heel belangrijk in dit soort zaken."
Een ideaal scenario volgens de burgemeester? "Een foto in Bild (grootste Duitse krant) met zes burgemeesters die protesteren. Dat maakt indruk."
De volgende stap is Berlijn volgens de burgemeester: "Niet alleen om ons spandoek te ontvouwen, maar ook om de dialoog met mensen in Duitsland aan te gaan."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.