nieuws

Internetbedrijf Topicus in Deventer is echte banenmachine

Nauwelijks 20 jaar geleden opgericht in Deventer heeft Topicus nu al 650 medewerkers en het softwarebedrijf blijft hard groeien. Op de website staan zo'n 40 vacatures, maar directeur Knol is duidelijk: "Als zich honderd goede sollicitanten melden, neem ik ze allemaal aan, werk genoeg."
Een groepje oud-UT-studenten begon rondom de eeuwwisseling met Topicus. Nu zijn er onder meer vestigingen in Enschede, Zwolle en Amsterdam. Het bedrijf is op meer terreinen actief, bijvoorbeeld in het onderwijs. Om ouderparticipatie te stimuleren is de onderwijsapp 'Parro' ontwikkeld. Ouders met zo'n app kunnen dagelijks berichtjes van de school van hun kinderen krijgen. Knol: "Door die berichten neemt de participatie van ouders enorm toe, en dat is wat scholen graag willen in deze tijd."

"Eens in de maand eigen bier met eigen pizza"

De meeste werknemers huizen in Deventer aan de Singel, in meerdere panden tegenover het station. De hoofdvestiging zit in de oude kweekschool en hoewel het Topicus voor de wind gaat (omzet over 2015 was 57 miljoen, netto winst 5,7 miljoen) is er niets protserigs aan het gebouw, meer studentikoos en simpel.
Topicus doet er alles aan om het haar werknemers naar de zin te maken. Op de binnenplaats is een grote pizza-oven gebouwd en het bedrijf trakteert ook vaak studentenverenigingen op haar eigen bier 'Gifkikker'. Allemaal met een belangrijke reden; medewerkers aannemen en vasthouden. Want het tekort aan IT'ers is nijpend. 

"Wij willen financiële wereld democratiseren"

Naast zorg, onderwijs en overheid zijn de nieuwste werkvelden van Topicus 'fintech' en 'legal'. De website 'Jungo' is een voorbeeld van 'financiële technologie' en is gemaakt om hypotheekleningen te regelen door geld rechtstreeks van een financier te lenen, zonder dat er een bank aan te pas komt.
Topicus heeft speciaal hiervoor een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) gekregen. Ook voor een groep Amsterdamse advocatenkantoren is een speciale applicatie in de maak die alle informatie digitaliseert en inzichtelijk maakt. Zo kan bijvoorbeeld een advocaat sneller zien wat de kansen zijn voor een rechtsgang.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.