nieuws

Subsidie nog niet binnen, maar Orkest van het Oosten is optimistisch

Het Orkest van het Oosten is optimistisch
Het Orkest van het Oosten is optimistisch
Voorzichtig blijheid bij het Orkest van het Oosten. Hun subsidieaanvraag krijgt weliswaar een negatief advies van de Raad voor Cultuur, maar interim-directeur Bart van Meijl leest tussen de regels door wel positieve woorden.
In een advies aan de minister stelt de Raad voor Cultuur dat het Orkest van het Oosten geen bijdrage van 3,5 miljoen euro zou moeten krijgen, tenzij het orkest op korte termijn serieuze stappen zet in de samenwerking met Het Gelders Orkest. 
Beide orkesten maakten al een plan voor samenwerking op termijn, maar het adviesorgaan van de minister vindt dat dus nog onvoldoende concreet. 

Optimistisch

De definitieve beslissing over de subsidieaanvraag wordt gemaakt door de minister. Bij het Orkest van het Oosten zijn ze optimistisch. Van Meijl: "Ik verwacht dat de minister de voorwaarden van de Raad voor Cultuur meeneemt in het definitieve advies en dan alsnog het geld toekent." 
Met het einde van het jaar in zicht, is het niet de verwachting dat de minister zegt: stop er maar mee. Van Meijl: "Die kans is nihil."

Faillissement

Het Orkest is op de weg omhoog na een lange onzekere periode. Vorig jaar rond deze tijd stond het orkest nog op het randje van een faillissement. Onder leiding van interim-directeur Van Meijl wordt geprobeerd de boel weer op de rails te krijgen. 
Zo hebben de muzikanten een offer gebracht door uren in te leveren om gedwongen ontslagen te voorkomen. Daarnaast zijn de ambities van het orkest bijgesteld.

Gedwongen huwelijk

De Raad voor Cultuur heeft daar positieve woorden voor maar mist wel toekomstvisie. Daarnaast blijft de Raad van mening dat Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten moeten fuseren. Volgens de Raad is er geen ruimte voor twee zelfstandige symfonieorkesten in het oosten.
De orkesten zelf zien niets in een gedwongen huwelijk, maar willen wel een verregaande samenwerking aangaan. Ze wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een gezamenlijke programmering. Maar dat heeft tijd nodig, stellen de orkesten. 

Meer tijd

Ook de minister wil dat de orkesten gaan samenwerken, maar in september besloot de minister wel de orkesten meer tijd te geven voor de plannen. 
Bart van Meijl van het Orkest van het Oosten heeft ook nu vertrouwen in het besluit van de minister. Hij verwacht dat de minister deze maand nog met het definitieve advies zal komen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.