nieuws

Ouderwetse speelgoedwinkel slaat alleen nog aan in Overijssel

Overijssel is de enige provincie waarin het aantal speelgoedwinkels is toegenomen in de afgelopen jaren. In de rest van het land neemt het aantal fysieke speelgoedwinkels flink af.
In 2008 waren er in het land nog 965 speelgoedbedrijven te vinden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin dit jaar waren er nog 660 bedrijven over.
Iedere provincie kent zo haar verlies, alleen de provincie Overijssel vormt daar een uitzondering op. Hier steeg juist het aantal winkels: van 85 in 2008 tot 90 in 2016.

Waarom is er in Nederland een daling?

Het CBS wijt de daling onder meer aan het feit dat het aantal kinderen in de leeftijd tot 12 jaar in diezelfde periode met 6 procent is afgenomen, maar ook door de opkomst van grote online winkels die speelgoed verkopen. Exacte cijfers over de opkomst van online speelgoedverkoop heeft het CBS niet.

Spellenspeciaalzaak

In Hengelo runt Sebastiaan van der Pal een spellenspeciaalzaak. Hij kan het hoofd bieden tegen de grote speelgoedketens. Door zich op een nichemarkt van bordspellen te richten boort hij een specifieke doelgroep aan die speciaal hiervoor naar zijn winkel komt.
"Ik verkoop ook spellen via internet, maar daarnaast ook in de fysieke winkel. Deze twee vullen elkaar aan en kunnen ook niet meer zonder elkaar. In de winkel kun je spellen voelen, spelen en uitproberen, dat is een meerwaarde", zegt van der Pal

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.