nieuws

Explosieven tot ontploffing gebracht in natuurgebied de Eese

Er kan weer veilig gewandeld worden in bosgebied de Eese. In opdracht van de gemeente Steenwijkerland werd de afgelopen weken een zoektocht gedaan naar munitie in het gebied. Het leverde 30 kilo explosieven op.
Vanmiddag werden de laatste explosieven op een terrein van de Johannes Post Kazerne in Havelte vernietigd. De meeste munitie is van Duitse afkomst en gedurende de Tweede Wereldoorlog in het gebied terechtgekomen.

Granaat onder snelbinder

Boswachter Egbert Beens is blij dat het gebied weer 'schoon' is. “Op een bepaald moment zagen we kinderen in het gebied rondfietsen met een granaat onder de snelbinder. Erg schrikken natuurlijk en we hebben de gemeente toen direct gevraagd om in actie te komen.”
Inmiddels is het zes jaar later, omdat de gemeente geen geld had om de klus meteen te klaren. Begin november werd dan toch begonnen en is sindsdien elke vierkante meter van het natuurgebied met speciale apparatuur onderzocht.

Verscholen bunkers

“Dertig kilo munitie hadden we niet verwacht”, zegt Beens. “Daarnaast zijn restanten van bunkers gevonden die verscholen lagen in het bos ter verdediging van het toenmalige vliegveld Havelte.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.