Huisarts uit Hengelo wil tolkenvergoeding terug

Huisarts Van Loenen uit Hengelo wil dat het kabinet de tolkenvergoeding weer invoert.Â

De tolkenvergoeding is een tegemoetkoming in de kosten voor de inhuur van een tolk als patiënten geen Nederlands spreken. De vergoeding is in 2012 afgeschaft. Van Loenen wil nu dat de minister die weer invoert. 


Leven en dood

"Omdat mensen die vaak vanuit hele kwetsbare situaties en de taal niet machtig zijn in ieder geval door hun zorgverleners goed begrepen worden", vindt de huisarts. "En dat kan soms ook om leven en dood gaan."

"U kunt zich voorstellen dat een patiënt me niet begrijpt en ik met handen en voeten duidelijk moet maken dat het ergens in de buik niet goed zit, dat dat toch wel een hele summiere vorm van geneeskunde is."


Ongelukken

Van Loenen: "Ons belangrijkste instrument is taal. Als die ons niet ter beschikking staat, gaan er ongelukken gebeuren. Dat wil ik niet als dokter, maar dat wil de patiënt al helemaal niet."

De huisarts uit Hengelo, die tevens in het bestuur van de landelijke huisartsenvereniging LHV zit, sluit misbruik van de tolkenvergoeding uit: "Voor misbruik hoeft het kabinet niet bang te zijn, want niemand die een tolk niet nodig heeft, zal hem voor zijn lol inschakelen." 

Meer over dit onderwerp:
Hengelo huisarts Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren