nieuws

Nederland wist al eerder van afwijzing fosfaatplan; Europarlementslid Schreijer-Pierik teleurgesteld

Fosfaatplan was al langer bekend bij de staatssecretaris
Fosfaatplan was al langer bekend bij de staatssecretaris
Nederland wist al op 7 juli dat de Europese Commissie niet akkoord ging met het fosfaatrechtenplan voor de Nederlandse rundveehouderij.
Dat is veel vroeger dan wat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken beweerde in de Tweede Kamer. “Nederland heeft veel kostbare tijd verloren", zegt Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, die het Kamerdebat bijwoonde en vragen stelde.
"En bovendien informeerde Van Dam de Tweede Kamer verkeerd. Het is onbegrijpelijk dat de VVD-PvdA-regering op deze manier de toekomst van duizenden melkveehouders op het spel zet.”

Wat is het probleem?

De Nederlandse melkveehouderij telt na de afschaffing van het melkquotum meer koeien, waardoor er teveel fosfaat wordt uitgestoten. Europa wil dat Nederland iets doet aan de mestproblematiek, maar een voorstel van staatssecretaris Van Dam, waarin bepaald wordt hoeveel koeien boeren mogen houden, werd door 'Brussel' afgekeurd.

Teleurgesteld

Schreijer-Pierik had schriftelijk gevraagd op welke datum de Europese Commissie de Nederlandse autoriteiten had geïnformeerd over de afwijzing. Zij is teleurgesteld over de gang van zaken: “De staatssecretaris had dus al veel eerder met een alternatief plan kunnen komen."
"Van Dam heeft de kans op tijdige invoering van het fosfaatrechtenstelsel fors verkleind. Daardoor heeft hij de nieuwe derogatie in gevaar gebracht.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.