nieuws

Verzet tegen windmolens in Zwolle groeit

Het verzet tegen de komst van drie grote windturbines op het terrein van Scania in Zwolle groeit. Omwonenden uit Spoolde, Westenholte, de Veerallee en een deel van Stadshagen zijn bezorgd.
Ze zetten grote vraagtekens bij het plan van Scania, hogeschool Windesheim en burgerinitiatief Blauwvinger om in totaal vijf, 150 meter hoge, windmolens op het industrieterrein Voorst te plaatsen.
Er is volgens de omwonenden sprake van overlast door onder meer zichtschade, geluidoverlast en slagschaduw in de tuinen van de huizen. De waarde van de woningen zal daardoor aanzienlijk dalen.
Creëer draagvlak
De gemeente Zwolle wil dat de initiatiefnemers van het windmolenplan een draagvlak onder de bevolking in Zwolle creëren.Daarom praten een aantal omwonenden en andere belanghebbenden mee in een klankbordgroep waarin de plannen worden toegelicht.
Maar volgens Jac de Boer en Pier Karenbelt uit Spoolde, die namens de omwonenden in de klankbordgroep zitten, is de informatie over de bouw van de windmolens op en rond het terrein van Scania erg vaag. "Er zijn momenteel meer vragen dan dat de omwonenden antwoorden krijgen" zegt de Boer, "ik vind het enorm teleurstellend, het stemt ook tot ongerustheid. Het gevoel heerst dat het ons opgedrongen wordt".  
"Zo is de omwonenden nog steeds niet duidelijk hoeveel windmolens er precies komen, op welke plek en hoe hoog ze worden" zegt Karenbelt die namens Spoolde belangen meepraat. "En dus is het niet mogelijk om nu in te schatten hoe groot de overlast voor de omgeving zal zijn."

Video-impressie windmolenpark Zwolle

Volgens de boer hebben de initiatiefnemers van het windmolen-plan nog geen enkele concrete situatie schets op tafel gelegd. Daarom hebben de tegenstanders zelf maar een video-impressie gemaakt.
"We hopen hiermee Zwollenaren wakker te schudden en te laten zien hoe groot de impact van de windmolens op de omgeving is", zegt de Boer."We hopen ook dat de politiek in Zwolle de handschoen oppakt en kritisch gaat kijken naar de plannen. Uit onderzoek is al gebleken dat er betere locaties in Zwolle te vinden zijn die minder overlast geven en meer rendement voor de windmolens opleveren." 
Het verzoek is deels gehoord, want de verontruste geluiden uit de omliggende wijken zijn inmiddels opgepakt door de fractie van Swollwacht en de VVD in Zwolle. De partijen tonen begrip voor de onrust die is ontstaan en zullen aan het college van B & W opheldering vragen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.