nieuws

Oldenzaler verkoopt universiteitsdiploma om aan baan te komen

Hij woont in Oldenzaal, ook wel de glimlach van Twente genoemd. Maar bij deze inwoner is de glimlach al lang verdwenen. Hij zoekt werk en met een universitair diploma van op zak zou dat geen probleem moeten zijn. Maar op de honderden sollicitatiebrieven die hij schreef, volgden evenzoveel afwijzingen. En dus besloot hij zijn 'waardeloze' diploma op Marktplaats te zetten. Een statement van een man op zoek naar werk.
"Hierbij bied ik mijn behaalde originele universitaire masterdiploma in technische bedrijfskunde te koop aan. De reden hiervan is, dat het mij ondanks vele sollicitatiepogingen, in de afgelopen jaren niet is gelukt om met dit diploma aan de slag te kunnen komen. Met een Nederlandse naam en gegevens daarop, had ik zeker veel meer met zo'n diploma kunnen bereiken. Er zijn aantoonbaar genoeg voorbeelden hiervan..."

Diploma zonder waarde

Met bovenstaande tekst prijst hij zijn diploma aan. "Het lijkt een domme actie om je diploma te verkopen", zegt hij. "Maar ik heb verder niets te verliezen. Ik heb een diploma, maar ik kom er niet verder mee. Dus wat moet ik er dan mee?"
De Oldenzaler haalde zijn diploma in 2008. Na het behalen ervan dacht hij een mooie toekomst op te kunnen bouwen in Twente, in Nederland. De streek en het land waar de geboren Iraniër zich thuis voelt.

Onbetaald werken zonder resultaat

Betaald werk heeft hij sinds het behalen van zijn diploma nauwelijks gehad. Hij werkte in 2009 een paar maanden onbetaald bij Siemens in Hengelo. In de hoop kans te maken op een betaalde baan. Het werd een desillusie.
"Ik kreeg er geen kans. Liep er rond zonder titel of functie. Ik was een soort stagiair, werd niet serieus genomen."
Ook werkte hij meer dan een jaar bij een distributiebedrijf in Enschede. "Omdat het bedrijf loonkostensubsidie voor mij kreeg. Toen de duur van de regeling was afgelopen, kon ik gaan." 

Iraanse achtergrond is een last

Of zijn Iraanse achtergrond ermee te maken heeft dat hij moeilijk werk kan vinden? Hij denkt van wel. Gelijke rechten en gelijke behandeling voor iedereen. Het klinkt mooi, maar de praktijk wijst uit dat hij thuis zit, zonder werk.
"Ik hoef echt geen baan op hoog niveau. Ik zou ook werk op mbo-niveau accepteren. Maar ook daarvoor word ik afgewezen", klinkt het teleurgesteld. Het profiel van een andere kandidaat sluit beter aan bij de baan, hoort hij dan. Of men vindt hem te hoog gekwalificeerd.
Zijn universitaire diploma zit hem als het ware in de weg. "Terwijl ik graag vastigheid en zekerheid wil. Ik wil een goede vader zijn voor mijn kind. Een werkgever hoeft echt niet te vrezen dat ik snel ben uitgekeken op het werk, ook al zou het onder mijn niveau zijn."
Thuis in de regio 
Hij hoort wel eens dat de kans op werk groter is in de Randstad. "Maar ik woon sinds 2000 in Twente. Ik voel me hier thuis. Mijn gezin is hier thuis. Ik wil hier graag blijven."
Zijn diploma staat sinds gisteren op Marktplaats. Bijna tweehonderd mensen hebben de advertentie gezien. Er is nog geen bod op gedaan.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.