nieuws

Achtergrond: alles wat je wilt weten rondom de chaletmoord

14 maart 2014, 03.42 uur: Mevrouw Kuijf belt met de politie. Haar man is niet thuisgekomen. Dat is raar. Hij blijft nooit zomaar weg, zonder bericht. Ze maakt zich zorgen. Precies op dat tijdstip rijdt de auto van Kuijf, een Audi Q5, in Belgie. Maar achter het stuur zit niet Ton Kuijf. De auto wordt bestuurd door Janet S uit Kampen. Kuijf's levenloze lichaam wordt 16 uur later gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Hij blijkt beestachtig om het leven te zijn gebracht met een bijl en een mes. De volgende reconstructie is geschreven met informatie uit de 2 weken durende rechtszaak rondom deze zogenoemde 'Chaletmoord'. Maandag volgt de uitspraak van de rechter.
Kenden Ton Kuijf en Janet S elkaar? Ja. hij leerde haar kennen via haar account op de website 'sexjobs.nl'. De Amersfoortse zakenman zag daar de advertentie van ene 'Lotte'. Het bleek om Janet S. uit Kampen te gaan, ze bleek 'a date to die for'.

Trootje

Janet had geregeld seksafspraakjes met mannen. Volgens getuigen is het een vrouw die altijd een geldtekort had. Dit soort afspraakjes spekten de kas. Om er nog meer geld aan over te houden, perste ze na afloop van de dates enkele mannen af, zegt Justitie. Volgens het Openbaar Ministerie hebben een 'Jeroen' en 'Patrick' aangegeven geld aan Janet te hebben betaald na afpersing. Ook een man met de initialen T.V. werd volgens het OM slachtoffer van dit soort praktijken. Van een triootje voor 50 euro dat hij had met Janet en haar Kampense jeugdvriendin Joyce N, waren stiekem filmopnames gemaakt. Door stukjes film naar T.V. te sturen, dwongen ze hem geld af te staan. Hij betaalde zeker 1500 euro.
Fotograaf: RTV Oost Joyce N., verdachte in zaak 'chaletmoord' 

Afpersing

Janet en haar 'sister' Joyce besluiten volgens het OM ook om Ton Kuijf af te persen. Joyce stuurt met een prepaid-telefoon ongeveer 10 berichtjes aan Kuijf. Volgens haar kauwde Janet de berichtjes voor. "Zij vertelde me wat ik moest sturen", zegt Joyce. Het berichtenverkeer ging ongeveer als volgt:
Joyce: Waarom ga je vreemd?
Ton: Van wanneer kennen we mekaar? Ben ik iets vergeten?
Joyce: Denk dat je vergeten bent dat je een vrouw hebt. Ga je dit vermelden of gaan we dit anders oplossen?
Joyce: Je bent toch de heer Kuijf uit Amersfoort?
Joyce: Wil je dat je vrouw erachter komt?
Ton: Wie ben je?
Joyce: Ik ben degene die alles weet en ziet. Ik kom je vrouw morgen tegemoet met de waarheid.
Ton: Zeg me dan wat ik doe.
Joyce: De schande die je je familie aandoet; sexjobs.nl

Erotisch contact

Ondertussen onderhield Janet gewoon contact met Kuijf. Sinds januari 2014 tot en met 13 maart 2014 hadden de twee bijna 700 keer telefonisch contact. Tussen de twee werd druk ge-appt en gemaild. Er werden ruim 200 whatsappjes gestuurd, veel daarvan waren erotisch getint. Zo stuurde Ton berichtjes als: 'Ik wil je lange benen bij mij in de nek', maar ook teksten die verder gingen dan dat. Desondanks zegt Janet nooit seks met hem gehad te hebben. Ze zegt zelf dat ze Kuijf heeft ontmoet in een parenclub. "Hij was als een vriend voor me. Hij gaf me adviezen. Ook leende hij me af en toe wat geld." Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een bedrag van ruim 2800 euro, dat Janet van Kuijf heeft 'geleend'. "Misschien was het nog wel meer", zegt Janet. "Ik deed voorkomen dat ik het financieel moeilijk had, dan gaf hij me makkelijker geld."
Moordverdachte Janet S uit Kampen
Moordverdachte Janet S uit Kampen
Fotograaf: Beeldbewerking: RTV Oost Moordverdachte Janet S uit Kampen
In februari 2014 antwoordt Janet op zijn seksueel getinte appjes: 'Dan had je niet op vakantie moeten gaan, anders had het waarheid kunnen worden'. Kuif is dan op zakenreis en op wintersport met zijn familie. Volgens het Openbaar Ministerie vraagt Ton Kuijf in die tijd uitgeleend geld terug van Janet. 'Hoe gaan we dat oplossen?'. Justitie zegt dat het contact tussen de twee dan minder wordt, precies de tijd dat Kuijf wordt afgeperst. "Nee hoor", zegt Janet, "Ik heb met Ton nog zitten lachen om die berichtjes die Joyce had gestuurd". Maar ze laat Ton niet weten dat ook zij achter die afdreig-berichtjes zit. Rare situatie, zegt de rechtbank, als je zegt dat je vrienden van elkaar bent, toch?

"We gaan 'em afmaken"

Het lijkt erop dat Janet probeerde om Ton te 'bespelen'. Getuige 'Ruud' zegt: "Janet had veel contact met een een zakenman uit Amersfoort. Die heeft een dikke Audi Ruud, zei ze dan, daar is wat te halen". Tegen 'zusje' Joyce zegt ze: "We gaan een man naar het chalet lokken, vervolgens zijn pincodes ontfutselen en hem dan afmaken". Dit soort uitspraken duiden er volgens het Openbaar Ministerie op, dat Janet bezig was om een moordplan te beramen. Ook uit het feit dat Janet meerdere prepaid 06-nummers had, waarmee ze anoniem belde, blijkt volgens het OM kwade opzet.
Fotograaf: Politie Slachtoffer Ton Kuijf
"Kuif herkende jou aan je stem, daarvoor hoefde je niet anoniem te bellen. De enige reden om anoniem te bellen is, dat achteraf niet bewezen kan worden dat jij degene was die heeft gebeld", zegt de Officier van Justitie. In de auto van Janet zijn de doordrukstrips gevonden van de prepaidkaarten, waarmee ze had gebeld naar Kuijf. Op 13 maart 2014 had de Amersfoorter een etentje in Kerk-Avezaath met zakenrelaties. Tijdens dat etentje werd Kuijf een aantal keren gebeld door Janet. Volgens zijn zakenrelaties was hij na het laatste telefoontje kortaf en bozig.
Na het diner in Kerk-Avezaath is Ton Kuijf naar bungalowpark De Strokel in Ermelo gereden. Daar bewoonde Janet S tijdelijk een chalet. Kuif is daar om ongeveer 20.15 uur aangekomen. Volgens het Openbaar Ministerie is Ton Kuijf in dat chalet beestachtig om het leven gebracht. Zijn levenloze lichaam werd pas de volgende dag gevonden door de brandweer. Die was naar het chalet gegaan, omdat er een brand woedde. Later bleek die brand opzettelijk aangestoken, om te trachten de sporen van een levensdelict te verhullen.

Meerdere scenario's

Wat is er in dat chalet gebeurd op 13 maart, na 20.15 uur? Er bestaan meerdere scenario's. Om die scenario's uit te leggen, moeten we eerst kennis maken met Youri B uit Bergen op Zoom. Een jongeman, afkomstig uit een vermogende familie. Hij is de week voorafgaand aan de dood van Ton Kuijf continue aan de zijde van Janet. Volgens Youri zelf kende hij Janet pas kort.

Scenario 1, het relaas van Youri

Volgens Youri had Janet op 13 maart 2014 's avonds een afspraak met iemand die haar zou helpen met geldzorgen. Hij zegt niet geweten te hebben dat het om Ton Kuijf ging. "Ik heb die man nooit in levende lijve gezien, of gesproken." Ook zouden er volgens hem twee 'buitenlanders' bij zijn. Net voordat Ton Kuijf arriveerde op het bungalowpark, schijnt Janet aan Youri gevraagd te hebben of hij in zijn auto wilde wachten. Naar eigen zeggen heeft Youri in de auto wat "sigaretjes gerookt en met een usb-stick geklooid". Op die usb-stick stond muziek, hij haperde bij het afspelen ervan.
Als Youri even later op zijn telefoon kijkt, blijkt de accu bijna leeg. "Toen ben ik naar het chalet gelopen om een acculader te halen. Bij binnenkomst zag ik dat Janet op iets stond in te hakken met een bijl. Dat vond ik vreemd. Ze was helemaal over de toeren. Ik heb geprobeerd de bijl af te pakken. Eerst lukte dat niet. Ik haalde m'n hand erbij open. De tweede keer lukte het wel. Janet had zo'n lege blik in haar ogen, ze keek dwars door me heen." Pas dan ziet Youri naar eigen zeggen dat het een lichaam was, waarop Janet op in had staan hakken. Alles zat onder het bloed, de muren, het bed, de vloer, alles.
Fotograaf: Bewerking RTV Oost Youri B., verdachte in zaak 'chaletmoord' Ermelo

"Ze bleef maar tieren"

Vervolgens is Janet gaan douchen, zegt Youri. "Ik moest bij haar blijven in het badkamertje en op de toiletpot gaan zitten. De bijl was bij haar in de buurt. Ik mocht niet weg van haar. Ze dreigde dat er anders 'iets' met mijn ouders zou gebeuren." Volgens Youri bleef Janet maar tieren. Hij kon haar niet rustig krijgen. Rond 21.20 uur rijden de twee samen weg in de auto van Youri's moeder, een blauwe Volvo XC90. Om 21.25 uur verdwijnt de Iphone van Ton Kuijf uit het telefoonnetwerk, hij wordt uitgezet. Ze tanken rond 21.30 uur bij Nulde, Youri betaalt. Ze worden geregistreerd door de bewakingscamera's.
Als ze verder rijden probeert Janet haar vriendin Natascha te bellen, maar die neemt niet op. Ze rijden richting Eindhoven, richting die Natascha. Maar als die nog steeds niet opneemt en Janet maar blijft tieren, besluiten ze richting Bergen op Zoom te rijden. De telefoon van Youri straalt masten aan op de A2 en A15. Youri zegt: "Ik hoopte dat mijn ouders haar rustig konden krijgen." Dat vindt de rechtbank raar. "Uw ouders? Janet had toch gedreigd uw ouders wat aan te doen?"
Eenmaal in Bergen op Zoom wordt besloten om naar camping De Bergse Hoeve te gaan, de camping waar Youri verblijft. Een getuige zegt later zich te herinneren dat ze Youri op de camping heeft gezien. Daarna rijden ze terug naar Ermelo. Eenmaal terug bij het chalet heeft Youri gezegd: "Janet, je móet iets ondernemen." Janet heeft vervolgens tegen Youri gezegd: "Ja, die auto moet weg." Maar Youri bedoelde naar eigen zeggen iets anders; "Ik doelde op het inroepen van hulp, de politie of een ambulance."
Fotograaf: Politie De Audi Q5 van Ton Kuijf
Auto naar België
Besloten wordt om de auto ver weg te rijden. Janet bestuurde de Audi Q5 van Ton Kuijf en Youri reed er in de XC90 van z'n moeder achteraan. "Ik wist niet waar we heen gingen", zegt Youri. Als ze de Belgische grens passeren, rijdt Youri Janet voorbij. "Zij had m'n telefoon en ik wilde weten hoe ver we nog zouden rijden in verband met de brandstof van mijn auto. Ik gebaarde naar haar dat ze even moest stoppen." Ze stoppen even en rijden dan naar Antwerpen. Daar parkeren ze de auto bij de Paardenmarkt, een plek die Youri goed kent. Hij ging er vaak stappen.
Midden in de nacht komen ze terug bij het chalet. Daar proberen ze de eerste sporen te wissen. Youri rolt het tapijt op, het is doordrenkt met bloed. Het bloed is ook in de betonnen vloer getrokken. Janet verft de muren, die onder de bloedspatten zitten. Volgens Youri haalt Janet vervolgens een stuk zeil uit de tuin. Daar wikkelen ze het lichaam van Kuijf in. In Bergen op Zoom kleden de twee zich om. Daarna rijden ze naar Eindhoven, naar Natascha, Janet's vriendin. "Ik mocht niet mee naar binnen", zegt Youri. "Een poos later kwam Janet overstuur weer naar buiten."

Scenario 2, het verhaal van Janet

Volgens Janet kennen zij en Youri elkaar al sinds 2011. Op 13 maart is zij 's avonds samen met Youri in het chalet. Ton Kuijf zou ook komen, evenals 'Sem' en 'Mo'. Er zou volgens Janet gesproken gaan worden over het opzetten van een hennepkwekerij in het chalet. Daar zou ongeveer 6- a 7 duizend euro voor nodig zijn. 'Sem' en 'Mo' zouden een deel betalen, Youri en Janet een deel en Ton Kuijf mogelijk ook.
Volgens Janet hadden zij en Youri die week een zak hennep verkocht voor 1500 euro. "Dat geld gingen we gebruiken voor het opzetten van de kwekerij." Volgens Janet wist Ton Kuijf van de plannen, maar gaf hij aan nog even te willen nadenken. "Om hem te overtuigen te investeren, heb ik toen gezegd dat ik de 1500 euro ging halen in Bergen op Zoom. Om hem te laten zien dat het ons menens was." Ton wist niet of hij nog in het chalet zou zijn als ze terugkwam, want hij had niet veel tijd.
De rechtbank vindt het raar dat Janet 3 uur heen en weer zou rijden, alleen om die 1500 euro te laten zien. "Ik ben niet vies van rijden", zegt Janet daarop. De rechter neemt daar niet zomaar genoegen mee: "Het is toch raar dat u niet zeker weet of Ton er nog zal zijn als u terugkomt, omdat hij weinig tijd had. Dan ga je toch niet urenlang weg?"

Bloed op de wang

Janet vervolgt: "Youri en ik hebben eerst getankt. Daarna heb ik Youri afgezet bij de rotonde, dichtbij het bungalowpark. Vervolgens heb ik in Bergen op Zoom het geld opgehaald. Toen ik terugkwam, zag ik bloed op de wang van Youri. Daarna zag ik Ton liggen, ben naar hem toegerend, heb geschreeuwd en geschud, maar hij zei niets meer. Vervolgens heb ik ruzie gehad met Youri."
Volgens het Openbaar Ministerie is het verhaal van Janet echter onmogelijk. "Door gegevens van telefoonmasten en cameraregistratie over haar verhaal heen te leggen, kan volgens het OM vastgesteld worden dat Janet's verhaal aan alle kanten rammelt. Als ze na het tanken eerst Youri heeft afgezet bij het bungalowpark, moet ze vervolgens met een gemiddelde snelheid van boven de 200 kilometer per uur richting Bergen op Zoom zijn gereden, om op de juiste tijden de telefoonmasten aan te hebben gestraald. Dat kán niet. Sterker, uit diezelfde telefoongegevens blijkt, dat de Volvo XC90 zich keurig aan de snelheid heeft gehouden.
"Daarnaast pak je als je direct naar Bergen op Zoom rijdt niet díe route, via de A2 en A15", zegt Justitie. "En waar die 1500 euro hennepgeld is gebleven?", niemand die het weet. "De telefoongegevens en cameraregistratie passen wél naadloos op het verhaal van Youri", zegt Justitie. Die concludeert daarom dat Ton Kuijf op 13 maart tussen 20.15 en 21.20 uur moet zijn overleden, voordat er getankt ging worden door Janet en Youri.

De keel afgesneden

Maar je vraagt je af, wát is er precies in dat chalet gebeurd? Ton Kuijf werd gevonden met meer dan 40 hak- en snijwonden op zijn lichaam, toegebracht met een mes en een bijl. Over zijn hals zat een wond van oor to oor, maar liefst 2,5 centimeter diep. "Ton Kuijf is letterlijk de keel afgesneden", zegt het OM. Daarnaast is zijn hoofd ingeslagen en werden zijn lever en longen doorboord. Zijn armen en handen waren vastgebonden met kabelbinders. Verder was zijn lijf op verschillende plekken omwikkeld met tape. "Het is een geweldsuitbarsting van ongekende vorm geweest", zegt de Officier van Justitie.
Tijdens de rechtszitting blijkt dat de wonden die zijn toegebracht, steeds heftiger van aard werden. Waarschijnlijk is Kuijf eerst met de achterkant van de bijl op zijn hoofd geslagen, waardoor hij niet meer op zijn benen kon staan. Vervolgens zijn er krassen aangebracht. Ook zijn penis vertoonde tekenen dat er tegenaan is geprikt. Daarna is het geweld toegenomen en zijn de fatale wonden toegebracht. Volgens Justitie is er zelfs op Kuijf ingestoken, toen hij al ingetapet was. "Er is door het tape heen gestoken." Het doet de vraag opwerpen of er dan niet nog een derde scenario is.
Het hele verhaal van de 'chaletmoord' en verdachte Janet S.
Het hele verhaal van de 'chaletmoord' en verdachte Janet S.
Fotograaf: RTV Oost / Tom Meerbeek Het hele verhaal van de \'chaletmoord\' en verdachte Janet S.

Heeft Youri een grotere rol dan hij zegt?

Hebben ze het wellicht samen gedaan? Ton Kuijf in toenemende mate pijnigen om zijn pincodes afhandig te maken en hem vervolgens 'af te maken', zoals Janet dat 'ns tegen Joyce had gezegd. Volgens Youri had Janet de volgende dag de beschikking over de portemonnee van Kuijf en heeft ze gezegd: "Dat geld komt later wel". Heeft Youri wellicht een grotere rol gespeeld dan hij zelf zegt? Heeft Janet de 100 kilo zware Kuijf in haar eentje kunnen overmeesteren en kunnen omwikkelen met tape?, ook al is ze oud-karatekampioen en breedgeschouderd. Waarom heeft Youri naar eigen zeggen niets meegekregen van de telefoontjes die Janet aan Ton pleegde?, ze zaten tenslotte de hele dag op elkaars' lip. Dit soort vragen kan het Openbaar Ministerie echter niet beantwoorden door gebrek aan bewijs.

14 maart 2014, de dag na de moord

Janet en Youri begraven het mes en de bijl in een bos bij Bergen op Zoom. De wapens zijn zorgvuldig schoongemaakt. Daarna rijden ze naar Kampen. Ze gaan naar Joyce N, Janet's 'sister'. Als die in de auto van Janet stapt, vallen haar direct een paar dingen op. "Die hele auto lag onder de lege blikjes energiedrank. Ze waren hartstikke moe. Daarnaast viel het me op dat Janet op de bijrijdersstoel zat en dat die jongen reed. Ik vond dat vreemd, omdat Janet altijd perse zelf wil rijden. Toen ik daar naar vroeg, zei ze dat ze een wond had op haar arm. Er was ruzie geweest, zei ze. Ze had ruzie gehad met een klant en ze had hem aangevallen met een bijl. Janet zei dat het een enorme teringzooi was, overal bloed. Ik vond dat echt niet prettig hoor. Gadver. Je gaat toch niet iemand met een bijl aanvallen? Dat was dan mijn vriendin he....dan denk je dat je iemand kent...."
Het drietal rijdt vervolgens naar Janet's broer Danny. Eerst zoeken ze hem op bij zijn werk. Later zien ze elkaar nog even in Kampen. Een echt gesprek is er pas eind van de middag in Danny's huis in Hierden. "Janet zei tegen haar broer dat een drugsonderhandeling uit de hand was gelopen en dat er overal bloed lag", aldus Joyce. "Ik vond het raar dat ze tegen hem weer een ander verhaal ophing dan tegen mij." Volgens Youri werd er ook nog gesproken over een lichaam. "Ik zou het lijk naar Duitsland moeten rijden om hem daar te dumpen. Dat doe ik niet, heb ik toen gezegd. Het is de auto van mijn moeder." Janet en Danny lopen vervolgens samen naar boven. Wat daar precies besproken is, blijft onduidelijk. Ze gaan weg uit Danny's huis, want hij moet die avond nog klussen bij de sportclub.

"De fik er in!"

Als Janet, Youri en Joyce even later zitten eten bij de McDonalds, belt de politie. Die weet dat Janet één van de laatste mensen moet zijn geweest, die contact heeft gehad met Ton Kuijf. Op dat moment is de zakenman nog als 'vermist' opgegeven. De politie heeft de gegevens van Janet gevonden via de website sexjobs.nl. De agent vraagt of Janet weet waar Kuijf is. Ze zegt het niet te weten en hangt een kletsverhaal op over een afspraak met twee andere mannen. Als ze heeft opgehangen zegt ze volgens Joyce én Youri: "De fik moet er in". Youri reageert: "We waren gechoqueerd!"
Vanaf dat moment lijkt alles in een stroomversnelling te komen. Janet wil de bebloede kleding weg gaan gooien, maar brengt eerst Youri en Joyce naar de sportclub waar haar broer aan het werk is. Youri en Joyce nemen de auto van Danny. Volgens Youri kregen ze de autosleutel van Danny. Volgens Joyce lag de sleutel 'waarschijnlijk' in het vakje bij de versnellingspook. Met die auto rijden ze naar Hierden, naar Danny's huis. Uit de schuur pakken ze een jerrycan benzine. Danny zegt nooit toestemming te hebben verleend aan hen om de auto te gebruiken en de brandstof te pakken. "Ik wilde er niks mee te maken hebben", zegt Danny. De rechter vraagt zich daarop af waarom je dan autosleutels in een auto laat liggen en hoe Youri en Joyce in de schuur met benzine zijn gekomen. "U doet die schuur toch altijd op slot?"

"Ineens was er vuur"

Onderweg naar Ermelo lijkt Youri gewetenswroeging te krijgen. "Ik durfde het niet. Maar Joyce zei toen dat we het móesten doen. We hadden het aan Janet beloofd." Bij het chalet stoppen ze de jerrycan in een bigshopper-tas en gaan naar binnen. Joyce zegt: "Youri begon te sprenkelen. Het ging allemaal heel snel. Toen ineens was er vuur." Youri zegt: "Joyce en ik hebben allebei gesprenkeld. Joyce wilde vervolgens de boel aansteken, maar dat lukte niet. Ik kwam erbij en toen vatte het ineens vlam." De kamer trekt vacuüm. De deur gaat bijna niet meer open. Beide verschroeien hun haar. Als de deur dan toch opengaat, worden ze naar buiten geworpen. Joyce verstuikt haar enkel.
Op een parkeerplaatsje verderop ontmoeten ze Janet weer. Joyce stapt bij haar in de auto, ze zegt: "Het maakt me geen fucking kutreet uit waar jíj heengaat, maar zet mij maar op de trein." Op die manier gaat Joyce terug naar huis. Youri krijgt van Janet zijn telefoon terug, met daarop de routebeschrijving naar de sportclub waar Danny bezig is met klussen. Rond dat tijdstip doet de brandweer een gruwelijke ontdekking in het brandende chalet....
Danny wordt dan gebeld door zijn vriendin over de brand in het chalet dat op zijn naam staat. Ook vertelt ze dat er een lichaam is gevonden. "Ik had inmiddels ontdekt dat mijn auto weg was. Voor mij was het toen één plus één. Ik had wel een idee wie die auto had en wat ze ermee gedaan hadden. Toen kwam Youri ermee aanrijden. Ik heb hem boos weggestuurd." Youri heeft vervolgens gewacht langs de kant van de weg. Als Danny klaar is met klussen, rijdt hij Youri naar Zwolle. Die neemt daar vervolgens de trein naar Bergen op Zoom.

Geheugenverlies

Diezelfde avond krijgt Janet een eenzijdig ongeluk op de snelweg A50 bij Uden. Ze beland in het ziekenhuis. Janet zegt te lijden aan geheugenverlies. Ze krijgt haar Iphone om haar familie te bellen. De volgende dag komt de politie aan haar bed in het ziekenhuis. De politie is gebeld door haar broer Danny. De agenten willen de Iphone voor onderzoek, maar de telefoon is spoorloos. Tot op de dag van vandaag is het mobieltje niet gevonden. De Iphone en portemonnee van Ton Kuijf evenmin. Volgens Youri zijn die uit het raam van de auto gegooid. Op zijn aanwijzen werden maanden later wel het mes en de bijl gevonden.
Janet is aangehouden in het ziekenhuis voor betrokkenheid bij de dood van Kuijf. Al gauw volgt Joyce. Zij wordt gevonden door een pintransactie bij de McDonalds op 14 maart, de plek waar besloten werd het chalet in brand te steken. Joyce legt op 7 mei een belangrijke eerste verklaring af. Ze is op beelden van het politieverhoor te zien in grijze joggingbroek en roze jack. Snikkend en met opgetrokken knieën doet ze haar verhaal. Ook Youri wordt gauw opgepakt en later ook Danny.
In eerste instantie houden Youri en Janet de kaken op elkaar. Youri breekt maanden later na afloop van een kerkdienst in de gevangenis. "De woorden van de voorganger maakten iets in me los." Hij vertelt vervolgens zijn relaas aan de predikant. Janet laat haar kant van het verhaal pas veel later horen. Broer Danny zit 37 dagen in voorarrest en mag daarna in vrije voeten het proces afwachten. Joyce en Youri zitten maandenlang vast. Maar ook zij komen vrij, in afwachting van het proces. De enige die nog steeds vastzit, is Janet.

Tweede levensdelict

Wat daarbij meespeelt, is dat Janet niet voor de eerste keer betrokken is bij een levensdelict. Eind 2003 brengt ze samen met een vriendin een Algerijn om in Den Haag. Hij zou haar hebben betast, waarna ze hem heeft gestoken met een kapotte fles. De twee hebben de man doodbloedend achtergelaten. In 2006 is ze voor dat delict in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Die straf viel relatief laag uit, omdat ze daad beging toen ze nog (net) minderjarig was.
Tijdens het 2 weken durende proces, halverwege november 2016, horen de vier verdachten in de chaletmoordzaak flinke straffen tegen zich eisen. Tegen Janet is een gevangenisstraf van 20 jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Mocht de rechter de TBS niet willen toewijzen, dan wil het Openbaar Ministerie dat Janet levenslang achter de tralies verdwijnt. Tegen Youri en Joyce is 4 jaar gevangenisstraf geëist, tegen Danny 1,5 jaar. Tegen Youri had Justitie eigenlijk een hogere straf willen eisen. "Wíj weten het, de recherche weet het, en ook de nabestaanden weten het. Youri móet een grotere rol hebben gespeeld rondom de dood van Kuijf, maar we kunnen het niet bewijzen. Het enige waarvoor hij berecht kan worden is het wissen van de sporen en brandstichting."

Persoonlijkheidsstoornis

Het liefste zou het Openbaar Ministerie willen dat Janet behandeld wordt. "Dit was een geweldsuitbarsting van ongekende vorm. Er móet wel sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis." Bij onderzoek naar haar geestesgesteldheid in 2004 werd bij Janet borderline geconstateerd, met antisociale kenmerken. Daar is ze toen niet voor behandeld. Het OM weet niet hoe deze persoonlijkheidsstoornis zich heeft ontwikkeld sindsdien. Janet heeft tot nu toe geweigerd zich te laten onderzoeken. Ze is wel geobserveerd door psychologen en psychiaters.
Nog steeds denkt Justitie aan zogenoemde 'Cluster-B problematiek', waarvan borderline de bekendste aandoening is. Psychologen en psychiaters zeggen verder dat Janet graag in het middelpunt staat, mogelijk egocentrisch is. Ze praat veel over zichzelf en heeft weinig interesse in anderen. Ze zet vaak gesprekken naar haar hand. Ze is zeer aanwezig en sfeerbepalend. Het OM heeft het ook over de mogelijkheid van sensation-seeking. Getuigen verklaren dat Janet een vrouw is met twee gezichten. Aan de ene kant zorgzaam en lief, aan de andere kant onbetrouwbaar. Zeer manipulatief, wordt ze door hen genoemd. Eén van de getuigen zegt: "Ze zou haar eigen moeder nog omleggen voor 50 euro."
Verder is er in de rechtbank gesproken over drugsproblematiek sinds haar 16e en gedragsproblemen in haar jeugd. Ook heeft ze adhd medicatie gehad. Daar is ze mee gestopt en sindsdien is ze volgens getuigen op een hellend vlak gekomen.
Heeft moordverdachte Janet S uit Kampen een persoonlijkheidsstoornis?

Angst voor Janet

Over Youri zeggen deskundigen dat hij zeer makkelijk te beïnvloeden is. Hij wordt betiteld als naïef. Hij gaat niet in tegen dominante anderen, is weinig autonoom en zelfstandig. Youri wordt nu ruim een jaar, wekelijks, behandeld voor PTSS. Hij zegt nog steeds in angst te leven, hij is bang voor Janet. Volgens hem heeft Janet hem gedwongen tot alles, door te dreigen zijn familie iets aan te doen. "Ze wist alles over mijn ouders, hoe ze eruit zien, de kentekens van hun auto's en hoe de beveiliging van het huis werkt."
Over Joyce zeggen deskundigen: Ze heeft trekken van borderline, is gevoelig voor afwijzing en ze heeft een onzeker zelfbeeld. Ze wordt een 'pleaser' genoemd. Mogelijk is er bij haar sprake van een hechtingsproblematiek, gezien haar adoptie-verleden.

Vrijspraak

De advocaten van de verdachten willen allemaal dat hun cliënten deels of geheel worden vrijgesproken. Volgens Janet's advocaat Szymkowiak zijn de verklaringen van medeverdachten Joyce en Youri onbetrouwbaar. "Youri heeft het over inhakken met een bijl op de borst van Kuijf door Janet. Maar op de borst zijn alleen snijwonden gevonden. Daarnaast zou hij enorm bang zijn voor Janet, maar weigert hij vervolgens wel om het lijk in Diuitsland te dumpen. Ook kwam Youri met het idee om iets met de auto van Kuijf te doen."
Ook Joyce kletst maar wat, vindt Szymkowiak: "Ze zegt zelf aan geheugenverlies te lijden, omdat ze zoveel heeft geblowd. Ook vraag ik me af waarom Joyce allerlei briefjes met tijdstippen rondom de moord thuis had liggen. Die briefjes zijn gevonden tijdens een huiszoeking." Szymkowiak gaat verder: "Ook is er geen bewijs dat Janet de bijl of het mes heeft vastgehad. Het Openbaar Ministerie heeft de film niet af. Ze hebben slechts fragmenten van de film. En dan moet je oppassen, want het menselijk brein is verraderlijk."
De advocaat van Youri hamert op het feit dat zijn client heeft gehandeld uit angst voor Janet. "Mijn client was slechts een passagier in het leven van Janet." Joyce zegt zelf geen handelingen te hebben uitgevoerd in het wissen van de sporen. Haar advocaat: "Ze heeft het laten gebeuren, ze heeft het zien gebeuren, maar ze heeft niet deelgenomen."

Nabestaanden nemen het woord

Het gehele proces is intensief gevolgd door de nabestaanden. Twee-en-een-half jaar lang waren ze bij iedere proforma- en regiezitting. Op het eindproces in november namen ze voor het eerst het woord. De oudste zoon vertelde: "Dit is echt onwerkelijk. Niemand zou in zo'n situatie moeten staan. Eén of meerdere personen beëindigden het leven van mijn vader. We hebben nooit ons verhaal kunnen doen. We hebben buitenspel gestaan, maar nu is het woord aan ons."
De weduwe van Ton Kuijf vertelde het volgende. "Het is niet leuk voor een echtgenote om zoiets over je man te weten te komen", ze doelt op het erotische contact tussen haar man en Janet. "Maar zover als dit had het niet moeten komen."
"Toen hij niet thuiskwam, dacht ik in eerste instantie aan een ongeluk. Misschien lag hij ergens onwel in de berm. Maar hij bleek vermoord. Ik snap niet wat er mis is gegaan. Ton had zelfs nooit ruzie, hoe kon dit nou zo mislopen? We zijn in een rollercoaster terechtgekomen, een slechte film"
"Onze oudste zoon heeft zaken geregeld die je als 24jarige niet moet hoeven regelen. Zo heeft hij de begrafenis geregeld, maar ook het bedrijf van Ton verkocht. De echte tranen welden enkele weken later bij mij op, in Turkije. De jongens en ik waren er even tussenuit. Toen ik zag dat het daar zo mooi is, dacht ik: dit kan Ton nooit meer meemaken. We waren een leuk gezin, deden veel leuke dingen. We gingen vaak op reis en we waren van plan om dat nog veel te gaan doen. Onze jongens waren veel te jong om hun vader te verliezen. Ze hadden nog zoveel met hun vader willen delen, zoals het halen van hun diploma's en promoties op t werk."

Laffe daad

"Het bedrijf moest worden verkocht. Dat is erg jammer, want de jongens hadden het mogelijk graag overgenomen met hun economische studies. Ook het huis is verkocht. Het werd te groot, daarnaast viel natuurlijk ineens een inkomen weg. We hadden er graag oud willen worden Ton en ik, het was een fijne plek."
"Het vermoorden van Ton was zo'n laffe daad. Zouden de daders beseffen wat ze ons hebben aangedaan? De moeder van Ton wilde graag gerechtigheid, ze ging ondanks haar hoge leeftijd mee naar alle zittingen. Dit proces heeft ze echter niet meer mogen meemaken. Ze overleed op afgelopen oktober. Ik weet niet of er nog gerechtigheid komt."
"Ton wordt nog dagelijks gemist. Maar we moeten verder. We gáán ook verder. Maar verdergaan betekent niet vergeten. Er zal voor ons altijd een leven zijn vóór en ná de dood van Ton."

Emotioneel betoog

De jongste zoon van Kuijf neemt het woord. Hij is zichtbaar en hoorbaar geëmotioneerd. "Ik was toen 17 jaar. Moeder maakte me middenin de nacht wakker. Ton is niet thuisgekomen, zei ze. Het voelde direct niet goed. Voor ons werd het een nacht om Ton op te sporen, voor de daders was het een nacht om sporen uit te wissen."
"Ik zal die zoektocht nooit vergeten. Een zoektocht waarbij je niet kunt vermoeden van wat je gaat aantreffen.
Op 5 april werd ik 18, eindelijk volwassen, de drinkgerechtigde leeftijd, een dag die niet verpest kon worden. Maar dat gebeurde wel. Nu, 2,5 jaar later, weet ik eigenlijk nog steeds niet wat er precies is gebeurd. Daarnaast vertonen de verdachten geen berouw en dat steekt. Het staat de verwerking van onze gevoelens in de weg."
Ook de tweede zoon neemt het woord: "Ik heb de koop van mijn eerste huis en mijn afstuderen niet kunnen delen met mijn vader. Door een actie van ongekend gewelddadige aard kan dit niet meer, nooit meer. We hebben het geweld van dichtbij mee moeten maken, we hebben de verwondingen gezien. Toen we dat zagen, hebben we de hoop uitgesproken dat hij snel aan zijn verwondingen is overleden."

Systematisch leugenachtig gedrag

De oudste zoon sluit af: "Ik heb mezelf nog niet gegund om stil te staan bij het verlies. Dat kon ook niet, ik werd verantwoordelijk. Voor de begrafenis, maar ook de verkoop van het bedrijf. Ik ben daardoor niet bezig geweest met verwerken."
"Het systematische leugenachtige gedrag van de verdachten maken het heel moeilijk voor onze familie. Op de begrafenis sprak ik over hoe moeilijk het zou gaan worden. Maar als ik toen had geweten hóe moeilijk het zou worden, had ik mijn woorden anders gekozen. Het is namelijk veel zwaarder dan moeilijk. Ik hoop dat de rechter de verantwoordelijken voor de dood van onze vader zo lang mogelijk achter de tralies zet."
De nabestaanden eisten vervolgens een bedrag van zo'n 450.000 euro.

Laatste woord

Janet S mag dan zelf het laatste woord voeren: "Ik vind het heel erg voor de nabestaanden. Mijn betrokkenheid bij de brandstichting en het wissen van de sporen kan ik niet terugdraaien. Dat vind ik erg. Maar de dader zit thuis", zegt ze doelend op Youri.
Op 12 december horen we hoe de rechter erover denkt. Die doet dan uitspraak in de zaak 'Chaletmoord'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.