nieuws

Blog Theo de Rooij: "Voedselbanken kunnen net even dat stukje wind in de rug meegeven."

Oud-Wielrenner Theo de Rooij uit Holten is deze week gebruiker van de Voedselbank Rijssen-Holten, vandaag deelt hij zijn eerste ervaringen.
Gisterenmiddag trapten Marian en ik onze RTV Oost Voedselbank Actieweek af met het ophalen van ons voedselpakket. Niet onmiddellijk het boodschappenmandje zoals wij dat gebruikelijk vullen maar niettemin een proviandvoorraad om U tegen te zeggen. Vers fruit, sappen, pasta’s, broodbeleg, kant-en-klare maaltijden, sla, enkele tussendoortjes, enzovoort.
Het is een royaal rantsoen dat als prima basis kan dienen voor een week met verantwoorde maaltijden. Deze dienen echter wel te worden aangevuld met wat dag-dagelijkse voedingsmiddelen die niet in het pakket voorkomen. En komende week kunnen we ons bij de Voedselbank bevoorraden met extra brood.
Wij nemen ons voor om alle producten te gebruiken en aan het eind van de week niets over te houden!

Wind in de rug

Met de verkiezingen in aantocht komt het fenomeen Voedselbank soms voor in de politieke discussies. ‘Het is een schande dat er in Nederland Voedselbanken bestaan’ is een regelmatig terugkerende reactie van ‘de man/vrouw in de straat’. Een opmerking die nogal eens geplaatst wordt in een uit zijn verband gerukte, armoede in Nederland suggererende, context.
Ik realiseer mij onmiddellijk dat ik dit opschrijf vanuit de luxe van een op dit moment vrijwel rimpelloos bestaan. Een ‘zwart gat’ is echter niet voorbehouden aan de topsporter die na een lange carrière in de topsport microwereld zijn draai moet gaan vinden in de normale wereld. Er zijn vele oorzaken waardoor een zorgeloos bestaan kan veranderen in een wanhopige zoektocht naar geluk, warmte en financiële stabiliteit.
Voedselbanken kunnen net even dat stukje wind in de rug meegeven om het gaatje dat gevallen is weer dicht te kunnen fietsen.
Voedingsmiddelen die op zichzelf van prima kwaliteit zijn maar het geen week meer uithouden in de schappen van de supermarkten of nét niet meer vers genoeg zijn, vinden hun weg naar gezinnen en mensen die daar dankbaar gebruik van maken. Het alternatief is immers de vuilnisbelt.
Het stukje waardering en het begrip dat de mensen ontvangen van de vrijwilligers die zich belangeloos inzetten geeft mensen weer moraal.

Verrijkend

Ik vind het verrijkend om elk jaar met mijn in samenwerking met de Toerclub Rijssen georganiseerde Theo de Rooij Classic geld bij elkaar te fietsen voor een Goed Doel dat midden in onze eigen gemeenschap genesteld is: de Voedselbank.
En Marian en ik zetten ons deze week 100% in om aandacht te vragen voor dit waardevolle instituut. Soms hebben mensen die even het wiel kwijt zijn een duwtje in de rug nodig. En daar zijn wij van!
Theo de Rooij
10 december 2016
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.