nieuws

Duitse ambulances rijden als proef in Nederland, eerste resultaten zijn goed

Ambulances in de grensregio van Overijssel zijn nog wel eens te laat. Dat moet in de toekomst aangepakt worden. Hoe? Door de inzet van Duitse ambulances. De eerste resultaten van een kleinschalige proef zijn veelbelovend.
De proef is op 1 mei van start gegaan in de Duitse Kreis Borken en regio rond Dinxperlo. De proef wordt gesteund door de GHOR Twente, Veiligheidsregio Twente/IJsselland en de provincie Overijssel. Vandaag werden de eerste resultaten naar buiten gebracht in het Duitse Isselburg. 

Misselijkheid

Er zijn tot nu toe vijf ritten door de Duitse ambulance in Nederland gedaan. Het ging over het algemeen om de lichtere gevallen, aldus Duitse ambulancebroeder Klaus Terkampe: "Misselijkheid, duizeligheid en hartritmestoornissen, dat waren de gevallen." 
Voor de proef is de Duitse ambulance uitgerust met Nederlandse communicatiesystemen, ook hebben de Duitse ambulancebroeders training gehad voor een inzet in Nederland. Meldingen gaan via de Apeldoornse meldkamer naar Duitsland. De Duitse ambulancemedewerkers melden zelf dat ze de rit oppikken. 

Ambulances te laat in Dinkelland

De aanrijtijden van ambulances in de grensstreek zijn vaak langer dan in de rest van Nederland, vanwege de afstanden die de ambulances op het platteland moeten overbruggen. In de gemeente Dinkelland bijvoorbeeld bleek uit een onderzoek van RTL Nieuws, waren in 2015 ambulances in 19% van de gevallen te laat. 
Ambulance Oost is actief in het Twentse grensgebied. De dienst verwacht geen wonderen van de proef. "Op incidentele basis werken we al samen met de Duitsers in het grensgebied. Er moet wel extra capaciteit zijn als je dit gaat doen," aldus Johan Leegebeeke van Ambulance Oost.
Bij de proef in Dinxperlo is gebleken dat de ambulancemedewerkers tijd hebben voor een rit naar Nederland. Herman Passlick van Kreis Borken: "We hebben capaciteit, die we kunnen inzetten in Nederland."

Goed opgeleid

Dat de Duitse ambulancemedewerkers op hetzelfde niveau worden opgeleid als de Nederlandse collega's, vindt Leegebeeke positief: "Nu mogen ze nog geen medicijnen toedienen en ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van een noodarts." 
De proef loopt een jaar en wordt daarna door de Duitse en Nederlandse partijen besproken. Volgens Herman Passlick komt er sowieso een vervolg, het kan dus zomaar zijn dat in 2018 Duitse ambulances in de Overijsselse grensstreek gemeengoed zijn.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.