nieuws

Ouderenzorgorganisatie Driezorg in Zwolle gaat fors bezuinigen

Ouderenzorgorganisatie Driezorg in Zwolle zit in financiële problemen en moet het komend jaar fors bezuinigen. In totaal gaat het om vijf miljoen euro verspreid over de elf ouderenzorginstellingen van Driezorg in Zwolle en Hattem.
Drie miljoen van de bezuinigingsopdracht is inmiddels gerealiseerd via een stop op het inhuren van uitzendkrachten, een beter inkoopbeleid en een aantal efficiency maatregelen. De resterende twee miljoen wil de organisatie onder meer besparen op servicediensten die nu nog in de woonzorgcomplexen voor ouderen geboden worden.

Permanente noodhulp verdwijnt

Zo kregen de circa 300 bewoners van zorginstelling Arcadia aan de Hogekampsweg vandaag tot hun grote schrik te horen dat de permanente aanwezigheid van de noodhulp in het huis verdwijnt en extern geregeld gaat worden. Die noodhulp voor ouderen kan straks alleen nog via een alarmcentrale ingeschakeld worden.
Ook de receptie bij de ingang van het ouderencomplex zal niet meer permanent bemand worden. Bovendien verdwijnt de huismeester en ziet Driezorg zich genoodzaakt om het eigen restaurant met maaltijdservice in het complex te sluiten en een aantal welzijnsactiviteiten voor ouderen te beëindigen.

Servicetaken stoppen of worden versoberd

Veel servicetaken die de organisatie in haar huur- en zorgcontract met de bewoners heeft afgesproken en waarvoor ouderen ook extra betalen worden daarmee eenzijdig door de organisatie beëindigd, anders ingevuld of uitbesteed aan derden.

"Sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet zijn onze kosten gestegen en inkomsten gedaald", zegt directievoorzitter Janita Gorte. "We snappen de onrust en boosheid die deze maatregelen bij onze bewoners teweeg brengen. Heel veel ouderen zijn bijvoorbeeld in Arcadia komen wonen omdat we deze service in huis hadden, het biedt een veilige woonomgeving. Dat proberen we nog steeds te bieden, maar moeten daarvoor de dienstverlening wel anders gaan organiseren", aldus Gorte.

20 arbeidsplaatsen schrappen

In totaal schrapt de organisatie onder druk van de bezuinigingen 20 fulltime fte's. De directievoorzitter beloofde de zorgen van de bewoners over de bezuinigingen over te brengen aan het gemeentebestuur. "Ik heb nog deze week een gesprek met verantwoordelijk wethouder Vedelaar en een aantal raadsfracties", aldus Gorte die er niet in slaagde om daarmee de ontstane onrust onder de oudere bewoners weg te nemen. De bezuinigingen die Driezorg wil doorvoeren gaan 1 april 2017 in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.