nieuws

Aanhoudingen bij internationaal drugsonderzoek; pand in regio Deventer doorzocht

Aanhoudingen in onderzoek naar internationale handel
Aanhoudingen in onderzoek naar internationale handel
Bij een onderzoek naar een internationaal opererende organisatie die zich bezighoudt met de handel in grondstoffen voor synthetische drugs, heeft de politie gisteren ten minste één pand in de omgeving van Deventer doorzocht.
In totaal werden zeven panden in de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer doorzocht. Er werden vier personen aangehouden en er werd 520 kilo aan grondstoffen voor het maken van drugs in beslag genomen. In welke plaatsen de doorzochte panden precies staan, wil de politie niet zeggen.

Aanhoudingen

Twee aangehouden Nederlanders van 44 en 45 jaar oud worden op verzoek van de Belgische autoriteiten zo snel mogelijk overgeleverd aan België. De twee andere verdachten van 43 en 49 jaar oud blijven in Nederland vastzitten. Waar zij wonen, wil de politie niet bekendmaken.

Rechtshulpverzoek

Het onderzoek naar de drugsorganisatie startte in november op verzoek van de Belgische autoriteiten.
In België was namelijk een onderzoek gestart naar twee Antwerpse firma’s die zich bezig hielden met de invoer van grondstoffen voor de vervaardiging van synthetische drugs. Deze chemische stoffen werden vanuit China ingevoerd via zowel de Antwerpse haven als via de Belgische en buitenlandse luchthavens om vervolgens meteen te worden doorgeleverd naar Nederland.
De ladingen werden telkens ingeklaard onder de valse benamingen ‘was- en reinigingsmiddelen’ of ‘Butadiene Acrylonitrile Rubber’. Naar aanleiding van het verdere onderzoek kon nog een tweede Belgische firma geïdentificeerd worden die met eenzelfde werkwijze en onder de valse benaming ‘organic pigment’, dergelijke pre-precursoren liet invoeren.
Tussen begin 2015 en december 2016 werden er in totaal twintig zendingen verzonden, waarvan er verschillende belangrijke ladingen konden worden onderschept door de douanediensten in België, Nederland en Duitsland. Omgezet naar synthetische drugs zou de totale ingevoerde lading een straatwaarde hebben kunnen bereiken van meer dan 50 miljoen euro. 

Waalre

Op 10 november 2016 werd door de Landelijke Eenheid bij een bedrijf in Waalre (Noord-Brabant) een partij van drieduizend liter grondstof voor BMK in beslag genomen. BMK is een grondstof voor de productie van synthetische drugs.
Hierbij zijn in eerste instantie negen personen aangehouden. Ook de ontvanger van deze partij, een Nederlander uit Son en Breugel van 47 jaar, werd aangehouden. Hij zit in afwachting van zijn overlevering naar België vast. De andere verdachten werden weer vrijgelaten.

In beslag genomen

Ook in België en Duitsland zijn de afgelopen dagen vijf personen aangehouden. Dit betreffen verdachten van zowel Belgische en Mexicaanse nationaliteit.
Naar aanleiding van de huiszoekingen in België, Nederland en Duitsland werden grote hoeveelheden cash geld, juwelen, waarden, verdovende middelen, verschillende wapens en meer dan 10 ton aanmaakproducten in beslag genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.