Burgemeester Hof van Twente weigert medicinale wietteelt toe te staan

Burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente zal het telen van cannabis voor medicinaal gebruik niet toestaan ondanks een raadsbreed gesteunde motie. Ze zegt met handen en voeten gebonden te zijn aan de wet die het niet toestaat.

De motie om het te gedogen, werd in september ingediend en aangenomen na een pleidooi van Gorenaar Bart Hissink die zelf wiet teelt voor eigen gebruik. Hij lijdt aan NAH (niet aangeboren hersenletsel) na een ongeluk met een rally-auto en heeft veel baat bij het gebruik van cannabis. Volgens Hissink zijn er velen zijn die, net als hij, ook gebruik willen maken van medicinale wiet.

Landelijke zorgtafel

Nauta zegt de motie, na uitgebreid onderzoek, niet uit te kunnen voeren omdat ze dan de wet overtreedt en wil dat verantwoordelijk minister Schippers in actie komt om dit landelijk te regelen. "Dit hoort op de landelijke zorgtafel en ik wil er wel alles aan doen om daar een lobby op gang te brengen, want ik begrijp het probleem van mensen als Bart Hissink heel goed. Ik heb alleen geen wettelijke middelen."

Tilburg

Tijdens het onderzoek naar de mogelijkheden om de wietteelt toch toe te staan, sprak Nauta ook met burgemeester Noordanus van Tilburg. Die besloot om de teelt van medicinale cannabis wel te gedogen en startte in samenwerking met OM en de politie een proefproject. "Dat is een andere situatie, omdat daar het drugsgebruik en grootschalige wietteelt een enorm probleem is. Dat is hier niet zo." Ze sprak zelf ook met het OM en de politie en die zijn in Twente niet van plan om mee te werken aan lokaal gedoogbeleid. "Dat geldt ook voor mijn collega's in de zogenoemde driehoek Hengelo, Haaksbergen en Borne."

Raadsvergadering

Nauta heeft een raadsbrief doen uitgaan waarin ze de problemen schetst. Die wordt komende dinsdag, 20 december, in de gemeenteraadsvergadering behandeld. Als de raad dan nog steeds zegt dat ze uitvoering wil van de motie zal de burgemeester het nog niet doen en daartoe is ze ook niet verplicht. "De raad kan niet van mij verlangen dat ik de wet overtreedt, wel dat ik alles moet doen om de wet te laten veranderen."

Deel dit artikel:

Reageren