nieuws

Meeste wanbetalers zorgpremie in Enschede, Almelo en Deventer

Geld
Geld
Eén op de vijftig Nederlanders betaalt zijn of haar zorgpremie niet. Vooral (jong)volwassen mannen en mensen in een financieel kwetsbare positie zijn vaak wanbetalers voor de zorgverzekering, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van CBS-cijfers.
In Enschede (2,8 procent), Almelo (2,7 procent) en Deventer (2,2 procent) betalen relatief veel mensen hun zorgpremie niet. In die gemeenten ligt het percentage hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat is net zo hoog als in Hengelo: 2 procent.
In alle andere Overijsselse gemeenten ligt het gemiddelde lager. Het kleinste percentage wanbetalers (0,5 procent) woont in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.

Mannen vaker wanbetaler

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht statistiekbureau CBS in kaart hoeveel mensen op 31 december 2015 al minimaal zes maanden hun premie niet betaald hadden. Dan blijkt dat landelijk gezien mannen (2,6 procent) veel vaker dan vrouwen (1,6 procent) wanbetaler zijn.

Waarom?

Hoe komt het dat mannen vaker dan vrouwen niet in staat hun zorgpremie te betalen? Budgetvoorlichter Nibud kan dat niet met zekerheid zeggen, maar geeft op verzoek van LocalFocus wel een aantal mogelijke verklaringen. Zo kunnen er, naast het geslacht, nog andere persoonskenmerken spelen die ervoor zorgen dat mannen vaker wanbetaler zijn.
Mannen tot zestig jaar zijn bijvoorbeeld vaker alleenstaand, en alleenstaanden zijn vaker dan gemiddeld wanbetaler. Maar ook psychologische componenten spelen kunnen een rol spelen, aldus het Nibud.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.