nieuws

65.000 euro opgehaald voor stamcelbehandeling Heetense André Kruiper

André Kruiper en zijn gezin
André Kruiper en zijn gezin
"Niet te filmen!" Dat is de reactie van de Heetense André Kruiper op het nieuws dat het streefbedrag voor een stamcelbehandeling is opgehaald. Begin 2017 vliegt Kruiper naar Rusland, om in Moskou de behandeling te ondergaan.
Kruiper heeft multiple sclerose, oftewel ms. Op dit moment zit hij veelal in een rolstoel, ook loopt hij nog voorzichtig achter een rollator. "Maar de situatie moet niet verder verslechteren", zegt hij. Dat zou namelijk betekenen dat hij aan bed gekluisterd raakt.
Behandeling niet in Nederland mogelijk
De vader uit Heeten besloot begin dit jaar, na een uitzending van RTL Late Night met daarin een behandelde ms-patiënt, om ook een stamcelbehandeling te ondergaan. "Het is erg cru dat juist deze behandeling in zestig landen verzorgd wordt, maar niet in Nederland", zegt hij. 
Bij tachtig procent van de behandelde patiënten met dezelfde vorm van ms stopt door de behandeling de ontwikkeling van de ziekte. "Vooruitgang is een utopie", stelt Kruiper, "Maar ik hoop in ieder geval dat de ziekte wordt afgeremd."

Geld nodig

Kruiper besloot samen met zijn omgeving verschillende crowdfundingsacties op te zetten, die allemaal ondergebracht werden in een stichting. De kosten moeten namelijk uit eigen zak betaalt worden en: "die zijn ten minste 65.000 euro." 
Kruiper is verbaasd over de snelheid waarmee het benodigde bedrag is opgehaald. "Drie maanden geleden zijn we met de acties gestart. En nu staat het geld gewoon op onze rekening", lacht Kruiper. Het nieuws overvalt hem. "Wat voor commentaar moet je dan nog geven? Het is niet filmen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.