nieuws

Oudste skeletten Plechelmusplein Oldenzaal uit zevende of achtste eeuw

Tien dna-matches in onderzoek naar oer-Oldenzalers
Tien dna-matches in onderzoek naar oer-Oldenzalers
De oudste skeletten die gevonden zijn tijdens de archeologische opgravingen op het Oldenzaalse Plechelmusplein, zijn begraven in de zevende of achtste eeuw. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken die tijdens en na de graafwerkzaamheden zijn gedaan.
Het Plechelmusplein is ruim duizend jaar een begraafplaats geweest voor Oldenzaal en de regio. Tussen 2011 en 2013 is er archeologisch onderzoek gedaan op het plein en daarna is het onderzoek achter de schermen verder gegaan.

DNA-onderzoek

Er is onder meer een DNA-onderzoek gedaan, waaruit eerder dit jaar al bleek dat zeker tien mensen die op dit moment in Oldenzaal wonen nakomelingen zijn van mensen die eeuwen geleden in in Oldenzaal leefden en die onder het Plechelmusplein zijn begraven.
Volgens ruwe berekeningen zijn er in de periode 600 tot 1829 zo'n 30.000 mensen op het plein rond de St. Plechelmusbasiliek begraven. De onderzoekers concluderen dat het Plechelmusplein al langer een begraafplaats was dan tot op heden bekend was.

Tweehonderd skeletten onderzocht

Tweehonderd skeletten zijn nader onderzocht: uit dat onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de onderzochte skeletten uit Oldenzaal of omgeving kwam. Toch was Oldenzaal door de eeuwen heen geen gesloten gemeenschap, aldus de gemeente Oldenzaal.
Verder is gebleken dat Oldenzalers vroeger nauwelijks vis aten. Dit lijkt misschien logisch gezien de ligging van Oldenzaal, maar nu kan ook worden geconcludeerd dat vis niet of nauwelijks werd aangevoerd. Tot slot is uit het onderzoek gebleken dat de gemiddelde leeftijd van overlijden bij de onderzochte skeletten lag tussen de 34 en 38 jaar.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.