nieuws

Brief van boerin uit Haarle over Wakker Dier massaal gedeeld op Facebook

De advertentie en de reactie van Jolanda Kieftenbeld
De advertentie en de reactie van Jolanda Kieftenbeld
Boerin Jolanda Kieftenbeld uit Haarle luchtte vrijdagavond haar hart op Facebook over een advertentie van de Postcodeloterij, waarin lovend geschreven werd over de stichting Wakker Dier. Maar dat Kieftenbelds brief massaal bijval kreeg, overtrof al haar verwachtingen. "Op een gegeven moment vond ik al die reacties gewoon eng."
De advertentie van de Postcodeloterij waar Kieftenbeld over schreef, gaat over de activiteiten van Wakker Dier en de steun die de loterij aan de stichting geeft. De tekst, onder een foto van een varken in een modderpoel, luidt als volgt:
'Dit is een écht feestvarken. Haar modderpoel op bioboerderij De Tuinlangel won dit jaar de Mooiste Modderpoel-verkiezing! Zo ziet Wakker Dier het graag. Helaas zijn er twaalf miljoen andere Nederlandse varkens die levenslang zijn opgesloten in grote stallen. Zonder ooit buiten te komen, laat staan een modderpoel te zien. Wakker Dier wil een dierwaardig leven voor alle dieren in de vee-industrie!'
'Wakker Dier ontving sinds 2014 een bijdrage €1 miljoen. Deelnemers van de Postcode Loterij: bedankt! Dankzij u kunnen wij Wakker Dier en 94 andere organisaties financieel ondersteunen. En dankzij u groeide de Nederlandse loterij-initiatief uit tot de grootste fondsenwerver ter wereld - er werd al ruim €7 miljard aan goede doelen geschonken. Samen voor een betere wereld.'

In een hoekje gedrukt

De advertentie stootte Kieftenbeld, pluimveehoudster en eigenaar van een gangbaar boerenbedrijf, voor de borst. "Wij (reguliere boeren, red.) worden de laatste tijd steeds in een hoekje gedrukt. Dat we kilo's antibiotica gebruiken, dat de dieren bij ons lijden, noem maar op."
Volgens Kieftenbeld 'worden er zoveel dingen geroepen die niet de waarheid zijn'. "En als ik door de stallen loop, zie ik die hardheid ook niet. Ik zie mijn dieren rustig scharrelen. Ik snap niet wat mensen daar op tegen hebben." Ze nodigt Wakker Dier dan ook uit om eens langs te komen bij haar bedrijf. "Kom kijken en dan zie je dat het beeld niet klopt."

'Wauw'

Dat duizenden mensen het roerend met haar eens zouden zijn, had de pluimveehoudster niet verwacht. "Ik werd zaterdagochtend wakker en toen ik zag hoe vaak er al op was gereageerd..." Ze valt even stil en vervolgt dan: "Wauw. Het bericht is gewoon door ruim 200.000 mensen gezien."
Of ze iets met de post die zoveel los heeft gemaakt gaat doen, weet Kieftenbeld nog niet. "Het kost best wat energie en ik moet ook nog aan mijn gezin denken." Maar ze is blij met alle steun die ze heeft gekregen. "Dat geeft aan dat dit leeft. En dat heel veel mensen het met mij eens zijn."
Lees Kieftenbelds volledige brief hieronder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.