nieuws

Boeren staan achter aanvraag werelderfgoed voormalige armenkoloniën

Willemsoord
Willemsoord
De landbouw en gemeenten in het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord, zijn er uit. De bezwaren van de landbouw tegen de status van werelderfgoed zijn van tafel. Vanmiddag is een convenant getekend, meldt RTV Drenthe.
De boeren tekenden eerder bezwaar aan tegen het plan om van het gebied Unesco werelderfgoed te maken. Deze status legt volgens de boeren beperkingen op.

Boeren vrezen extra regels

Die beperkingen hebben te maken met een soort van bufferzone die er ligt rondom het werelderfgoed. En juist in die bufferzone ligt veel landbouwgrond. De gemeenten hebben altijd ontkend dat er meer regels komen als het daadwerkelijk werelderfgoed wordt.
Gemeenten en landbouw hebben nu samen een lijst met afspraken opgesteld. Die komen er op neer dat het belang van de landbouw in de regio wordt erkend en dat de landbouw ook ruimte houdt om zich te ontwikkelen. Vanwege de werelderfgoedstatus komen er geen nieuwe belemmerende regels bij.
Eerder werd er al een convenant opgesteld, maar de boeren waren het niet eens met de inhoud daarvan.

Werelderfgoed

Boeren in de gemeenten Westerveld, Weststellingwerf en Steenwijkerland hebben zich inmiddels verenigd in de vereniging Agrarische Belangen Oorden en Parten. In deze vereniging werken zo'n zeventig agrariërs samen.

Het nieuwe convenant is vanmiddag in het gemeentehuis van Westerveld ondertekend. Daarbij waren alle betrokken overheden en vertegenwoordigers van de landbouw.
Of het gebied van de voormalige armenkoloniën ook daadwerkelijk de werelderfgoedstatus krijgt, moet nog blijken. Het gaat om het gebied van Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord, Willemsoord en Veenhuizen. Ook de twee voormalige armenkoloniën in België - Wortel en Merksplas - doen mee.
De Vlaamse regering heeft inmiddels ingestemd met de nominatie van het Belgische deel van de aanvraag. De Nederlandse overheid moet nog een besluit nemen. Als dat besluit positief is, dan gaat het dossier naar Unesco in Parijs. Unesco neemt uiteindelijk het besluit over de werelderfgoedstatus.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.