nieuws

'Kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels gaan verdwijnen'

Voetbalveld van kunstgras (met rubber)
Voetbalveld van kunstgras (met rubber)
Sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels die zijn gemaakt van vermalen autobanden heeft zijn langste tijd gehad. Kunstgrasvelden met die korrels, waar kankerverwekkende stoffen in zitten, gaan verdwijnen. Dat blijkt uit gesprekken van de NOS met bronnen rond een onderzoek van het RIVM naar de (on)veiligheid van sporten op dergelijke kunstgrasvelden.
Dat de velden gaan verdwijnen, is gezien de ophef erover al wel duidelijk. De discussie gaat er volgens de bronnen nu vooral over of de velden versneld vervangen moeten worden, of pas als ze aan het eind van hun levensduur zijn.

Scenario’s

Er zijn drie scenario’s denkbaar. De eerste is onmiddellijk stoppen met sporten op velden met rubbergranulaatkorrels en alle velden vervangen. Een keuze voor die optie lijkt gezien de kosten en de praktische problemen die eruit voortvloeien, niet waarschijnlijk.
De tweede optie is de rubbergranulaatkorrels uit de bovenlaag van de velden verwijderen en vervangen. In dat geval blijven de korrels in de onderlaag zitten. De derde optie is de velden vervangen als ze aan het einde van hun levensduur.
Geen bronnen waarmee de NOS gesproken heeft wil met naam en toenaam reageren vóór het RIVM-onderzoek is gepubliceerd.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.